TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Specialita z Británie, ať vám chutná!

Suroviny

100 g mouky 2
5 čajové lžičky soli
5 ml různého vánočního koření
5 ml skořice trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
200 g sádla
250 g čerstvých chlebových drobečků z bílého chleba
200 g hnědého cukru
200 g strouhané mrkve
200 g strouhaných jablek
300 g rozinek
200 g korintek
200 g sultánek
100 g směs kandované kůry z pomeranče, citronu atd.
50 g strouhaných mandlí
2 x 15 ml sirupu z cukrové řepy
velká vinná sklenka cointreau nebo brandy nebo sherry
4 lehce promíchaná vejce

Postup

Mouku, sůl a koření nasypeme do velké mísy. Poté přidáme všechny další suché přísady a smícháme.

Na pánvi ohřejeme sirup, přidáme kandovanou kůru a alkohol a nakonec vejce. Přilijeme k suchým surovinám a opatrně zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne odstát v chladu.

Druhý den se dáme do tvarování. V Anglii seženeme na vánoční pudink speciální formy, ale stačí jakoukoliv nádoba, která vydrží vodní lázeň. Vymazanou formu naplníme těstem, pak ji překryjeme pečicím papírem a přes něj dáme ještě alobalem.

Musí být dostatečně velký, aby se dal přitisknout k okraji.

Pudink vaříme 5–6 hodin ve vodní lázni. Hrnec by měl být asi ze 2/3 plný vody.

Nesmíme zapomenout vodu dolívat. Nakonec necháme pudink vychladnout, sejmeme fólii i pečicí papír a zakryjeme novým papírem a alobalem. Pudink můžeme klidně až do Vánoc zamrazit. Několik dní před Štědrým dnem pudink vyndáme a necháme rozmrznout. Ohřejeme ho ve vodní lázni a servírujeme tak, že ho polijeme brandy a zapálíme.

 

 

Tags : pudink

Nenechte si ujít další zajímavé články

Slíbil, že se mi jednou vrátí
skutecnepribehy.cz

Slíbil, že se mi jednou vrátí

Přestože dva lidé jasně...
Chodsko a Domažlicko: Za krásami zřícenin
epochanacestach.cz

Chodsko a Domažlicko: Za...

Kromě hradů, jejichž jména...
Kniha Louis Vuitton Tambour – edice Thames & Hudson 2022
iluxus.cz

Kniha Louis Vuitton Tambour...

Módní dům Louis Vuitton sestavil pro manufakturu La...
Poutní kostel na Zelené hoře: Santini do něj zaklel číslo 5
epochalnisvet.cz

Poutní kostel na Zelené hoře:...

Obnovou cisterciáckého klášterního kostela...
Pilates napraví záda
panidomu.cz

Pilates napraví záda

Tato metoda tělesného cvičení dodává ženám...
Zvířecí granule jsou ekologičtější než vlhké krmivo, tvrdí vědci
21stoleti.cz

Zvířecí granule jsou...

Máte doma čtyřnohého mazlíčka? Pokud ho krmíte...
Kvůli Kolečkovi jde ke dnu?!
nasehvezdy.cz

Kvůli Kolečkovi jde ke dnu?!

Denisa Nesvačilová (31)...
Rozdělí je velké finanční problémy?
nasehvezdy.cz

Rozdělí je velké finanční...

Zpočátku to vypadalo, že...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Objevení Troje: Šlo o největší podvod archeologie?
epochaplus.cz

Objevení Troje: Šlo o...

Jaký dětský sen jste měli vy? Stát se...
Záhadný případ Rudolpha Fentze: Zemřel na Times Square cestovatel v čase?
enigmaplus.cz

Záhadný případ Rudolpha...

Jednoho večera v červnu 1950 uprostřed rušné...
Přelomový nápad z Dačic: Kostkový cukr vznikl kvůli zraněné ženě
epochaplus.cz

Přelomový nápad z Dačic:...

Rovnou nebo vrchovatou lžičku? A malou nebo velkou?...