TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Knedlíky také můžete vařit na plátně nebo v utěrce a páře.

Ingredience

250 ml mléka
1 lžička cukru krupice
½ kostky droždí
500 g hrubé mouky
sůl
1 vejce
švestky
200 g mletého máku
3 lžíce cukru moučka
100 g másla

Postup

Z trochy vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku se špetkou soli. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce.

K mouce přilijte kvásek, vše pak  zalijte mlékem s vejcem a zadělejte nelepivé těsto hutnější konzistence.

Těsto nechte zakryté utěrkou kynout necelou hodinu. Mezitím si omyjte švestky a osušte je. Mletý mák promíchejte s moučkovým cukrem. Máslo rozpusťte.

Těsto rozválejte na plát, nakrájejte ho na čtverce, ty pak poklaďte švestkami, zabalte je a nechte ještě 10 minut kynout.

Vykynuté knedlíky vařte v mírně osolené vodě pod poklicí asi pět minut, pak je obráťte a dovařte je 3–5 minut odkryté. Doba vaření závisí na velikosti knedlíků.

Knedlíky omastěte trochou rozpuštěného másla. Podávejte posypané mákem a polité máslem.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články