Tímto lahodným dortem s čokoládovo-karamelovým krémem potěšíte každého oslavence.
Suroviny
Na těsto
220 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
190 g másla
3 vejce
230 g krupicového cukru
170 ml silného espressa
50 g kakaa
100 g zakysané smetany
Na krém
140 g krupicového cukru
170 ml teplé šlehačky
40 ml vody
300 g čokolády
300 g změklého másla
Na polevu
120 g krupicového cukru
2 lžíce vody
20 g másla
120 ml teplé šlehačky
špetka soli
vlašské ořechy
Postup
Mouku smíchejte s kypřícím práškem a jedlou sodou. Zvlášť smíchejte espresso se zakysanou smetanou a kakaem. Máslo vyšlehejte s cukrem. Pak směsi spojte a postupně zašlehejte vejce. Těsto nalijte do formy s pečicím papírem a pečte 30 minut při 170 ºC.
Cukr s vodou zahřejte a nechte 4 minuty probublávat. Přilijte šlehačku a krátce povařte. Přidejte nasekanou čokoládu a nechte rozpustit. Pak zašlehejte máslo.
Cukr s vodou zahřejte. Vmíchejte máslo, šlehačku a sůl. Nechte vychladnout.
Korpus rozřízněte na tři díly a slepte krémem. Dort přelijte omáčkou a posypte ořechy.