S bramborem a tzatziki budete mít hlavní jídlo, se zeleninou vytvoří sytý salát a samotné s dipem poslouží jako báječná chuťovka k vínu.
Potřebujete
350 g mletého hovězího
350 g mletého vepřového
2 vejce
3 stroužky česneku
½ veky
3 lžíce strouhanky
2 středně velké cibule
4 stroužky česneku
1 lžíci rajského protlaku
šťávu z 1 citronu
3 lžíce olivového oleje
1 lžíci sušeného oregana
1 lžíci čerstvé nasekané petrželky
1 lžíci čerstvé nasekané máty
slunečnicový olej na smažení
sůl, pepř
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. Veku namočte do vlažné vody.
Do mísy dejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, vymačkanou na kousky natrhanou veku, protlak, citronovou šťávu, olivový olej a bylinky.
Vše rukama důkladně prohněťte, hnětení věnujte alespoň 10 minut. Pokud je směs řídká, přidejte strouhanku.
Hotovou masovou směs osolte, opepřete, ještě jednou prohněťte a nechte půl hodiny odpočívat v chladu.
Tvarujte navlhčenýma rukama kuličky. V pánvi rozpalte olej a keftedes smažte ze všech stran dozlatova.