Vepřová panenka je skvělou hlavní surovinou a propracovaný recept ji dokáže povýšit snad až na nebeský pokrm.
Ingredience
600 g vepřové panenky
1 svazek petržele kudrnky
1 svazek listové petržele
100 ml olivového oleje
1 palice česneku
chilli
sůl, pepř
Na brambůrky
800 g malých nových brambor
šalvěj
máta
bazalka
oregano
tymián
pažitka
zelená petržel
citronová kůra
50 ml olivového oleje
200 g růžičkové kapusty
Postup
Připravíme si marinádu. Oloupeme a prolisujeme si česnek do misky, přilijeme olej, osolíme, nakrájíme petrželku a vše dobře promícháme.
Maso opláchneme, osušíme, na pár místech ho nařízneme, aby se do něj marináda dobře dostala.
Panenku vložíme do marinády a dáme ji do ledničky odležet. Mezitím si připravíme další marinádu, která je určena na brambory.
Všechny bylinky nakrájíme, přidáme citronovou kůru z nechemicky ošetřeného citronu a olej.
Marinádu dáme do lednice. Malé brambůrky i se slupkou rozpůlíme a dáme je vařit, ale jen do poloměkka. Scedíme je, dáme je do marinády a pak, spolu s kapustou, do trouby na dodělání.
Vyndáme panenku z ledničky. Rozpálíme si na pánvičce trochu oleje a zprudka panenku orestujeme, aby se zatáhla a nepustila šťávu.
Poté, co je orestovaná, ji dáme do zapékací mísy a ve vyhřáté troubě ji necháme na 180 °C deset minut dopékat.