Tuhle českou klasiku má v oblibě snad každý strávník. Takhle děláme plněné knedlíky my!
Suroviny
750 g brambor
250 g polohrubé mouky
250 g uvařeného uzeného masa
1 vejce
3 velké cibule
3 lžíce oleje
sůl
Postup
Brambory si uvaříme den předem. Druhý den je oloupeme a nastrouháme do mísy. Cibuli si oloupeme, nakrájíme nadrobno a na rozehřátém tuku opečeme dohněda.
Zhruba polovinu cibulky ale odebereme již dřív, ještě předtím než začne zlátnout, a smícháme ji s najemno nasekaným uzeným masem. Na sporák postavíme větší hrnec s vodou a přivedeme si ji k varu.
Do mísy dáme brambory, mouku, vejce a trochu soli. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které si na pomoučeném válu rozválíme na tenký plát.
Z těsta potom vykrajujeme čtverce o straně asi 6 cm. Do středu pak dáváme trochu uzeného masa s cibulkou, pečlivě zabalíme, stiskneme a vyválíme kulatý knedlík. Hotové knedlíky vaříme něco málo přes 10 minut ve vroucí vodě.
Knedlíky poté ještě teplé podáváme zasypané křupavou cibulkou, kterou jsme opekli dohněda.
TIP
Plněné knedlíky můžeme doplnit ohřátým kysaným nebo i zadělávaným sladkokyselým zelím.