TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Francouzská pochoutka Mille-feuille [mil fej] se tradičně skládá ze tří vrstev listového těsta, střídajícího se se dvěma vrstvami cukrářského krému. Uvidíte, že si tuhle dobrotu zamilujete.

Ingredience

NÁPLŇ

25 g másla
15 g solamylu
62 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
10 g vanilkového pudinku
žloutek
50 g smetany ke šlehání
250 ml plnotučného mléka

POLEVA

200 g cukru krupice, 200 ml smetany ke šlehání, 50 g másla, kvalitní hořká čokoláda

TĚSTO

400 g listového těsta, 30 g moučkového cukru

Postup

Připravte si listové těsto. Rozválejte ho na válu, aby bylo alespoň 1,5 mm tlusté. Pak ho nakrájejte na 3 stejné obdélníky. Předehřejte si troubu na 220 stupňů.  Obdélníky pečte 20 minut.

Na krém si v hrnci svařte mléko a vanilkový cukr. V oddělené misce smíchejte žloutky, cukr, vanilkový pudink a solamyl. Do směsi přidejte třetinu uvařeného mléka a dobře rozmíchejte.

Přiveďte k varu zbývající mléko a nalijte do něj směs. Stále míchejte nad plamenem, dokud nezhoustne. Krém přikryjte fólií. Ušlehejte si šlehačku do tuha a přidejte ji do vychladlého vanilkového krému.

Na vychladlé obdélníky začnete nanášet krém. Přikryjte dalším obdélníčkem a zase pokládejte krém a přikryjte posledním kusem.

Na polevu si v pánvi rozpusťte cukr, bez míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte máslo a smetanu, dobře promíchejte a nechte vychladnout. Poté polevou natřete horní pláty dortíčků.

Dále nechte rozpustit čokoládu, nalijte ji do cukrářského sáčku a horní část dezertu ozdobte.

Obdélníčky nakrájejte na malé čtverečky, nožem zahlaďte a podávejte pocukrované moučkovým cukrem a s jakýmkoli teplým či studeným nápojem.

RŮZNÉ NÁPLNĚ

Vyzkoušet můžete i jiné náplně. Dnes jste si vyzkoušeli pudinkovo-vanilkový krém. Pokud máte rádi třeba obyčejnou marmeládu, nutellu nebo něco jiného, neváhejte. Každá kombinace bude určitě skvělá. Nezapomeňte také na ovoce.

Nenechte si ujít další zajímavé články