TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Francouzská pochoutka Mille-feuille [mil fej] se tradičně skládá ze tří vrstev listového těsta, střídajícího se se dvěma vrstvami cukrářského krému. Uvidíte, že si tuhle dobrotu zamilujete.

Ingredience

NÁPLŇ

25 g másla
15 g solamylu
62 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
10 g vanilkového pudinku
žloutek
50 g smetany ke šlehání
250 ml plnotučného mléka

POLEVA

200 g cukru krupice, 200 ml smetany ke šlehání, 50 g másla, kvalitní hořká čokoláda

TĚSTO

400 g listového těsta, 30 g moučkového cukru

Postup

Připravte si listové těsto. Rozválejte ho na válu, aby bylo alespoň 1,5 mm tlusté. Pak ho nakrájejte na 3 stejné obdélníky. Předehřejte si troubu na 220 stupňů.  Obdélníky pečte 20 minut.

Na krém si v hrnci svařte mléko a vanilkový cukr. V oddělené misce smíchejte žloutky, cukr, vanilkový pudink a solamyl. Do směsi přidejte třetinu uvařeného mléka a dobře rozmíchejte.

Přiveďte k varu zbývající mléko a nalijte do něj směs. Stále míchejte nad plamenem, dokud nezhoustne. Krém přikryjte fólií. Ušlehejte si šlehačku do tuha a přidejte ji do vychladlého vanilkového krému.

Na vychladlé obdélníky začnete nanášet krém. Přikryjte dalším obdélníčkem a zase pokládejte krém a přikryjte posledním kusem.

Na polevu si v pánvi rozpusťte cukr, bez míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte máslo a smetanu, dobře promíchejte a nechte vychladnout. Poté polevou natřete horní pláty dortíčků.

Dále nechte rozpustit čokoládu, nalijte ji do cukrářského sáčku a horní část dezertu ozdobte.

Obdélníčky nakrájejte na malé čtverečky, nožem zahlaďte a podávejte pocukrované moučkovým cukrem a s jakýmkoli teplým či studeným nápojem.

RŮZNÉ NÁPLNĚ

Vyzkoušet můžete i jiné náplně. Dnes jste si vyzkoušeli pudinkovo-vanilkový krém. Pokud máte rádi třeba obyčejnou marmeládu, nutellu nebo něco jiného, neváhejte. Každá kombinace bude určitě skvělá. Nezapomeňte také na ovoce.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vztahy v době pandemie
21stoleti.cz

Vztahy v době pandemie

Více než rok trvající pandemie prověřila kvalitu...
Křehký závin jako od babičky
panidomu.cz

Křehký závin jako od babičky

Takhle ho máme rádi, takhle je...
Mech, který se vám bude líbit
panidomu.cz

Mech, který se vám bude líbit

Jmenuje se úrazník a vytváří kouzelné bochánky,...
Pomocníci z květináčů
panidomu.cz

Pomocníci z květináčů

Pojďte si hrát. A použijte k tomu květináče....
Stal se švédský ztroskotanec králem kanibalů?
epochalnisvet.cz

Stal se švédský ztroskotanec...

Tichomořské vlny se nad námořníkem slitují. Když...
Ve věži majáku Point of Ayr se prý zjevuje duch
enigmaplus.cz

Ve věži majáku Point of Ayr...

Již ode dávna se traduje, že maják kromě živých...
Sloupy s duší. Proč lidé staví obelisky?
epochaplus.cz

Sloupy s duší. Proč lidé...

Na věž jsou příliš úzké, na patník moc vysoké,...
Vstoupil do jejího života nový muž?
nasehvezdy.cz

Vstoupil do jejího života...

Už léta se potýká se...
Vztahy v době pandemie
epochaplus.cz

Vztahy v době pandemie

Více než rok trvající pandemie prověřila kvalitu...
Vrch Burkovák: Mystické místo starých Keltů
epochanacestach.cz

Vrch Burkovák: Mystické místo...

Říká se mu Burkovák,...
Stane se z ní svobodná matka?
nasehvezdy.cz

Stane se z ní svobodná matka?

Do nového roku vkročila...
Kostel Panny Marie Vítězné: Za zázraky Pražského Jezulátka
epochanacestach.cz

Kostel Panny Marie Vítězné: Za...

Kostel Panny Marie Vítězné na...