TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Gulášovka je chod, který se pohybuje na pomezí předkrmu a hlavního chodu. Když si jí tedy dáte víc, máte klidně i skvělou večeři.

Suroviny

½ kg hovězí plece
1250 ml hovězího vývaru
75 ml oleje
250 g cibule
1 stroužek česneku
½ kg brambor
2 kapie
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce papriky
½ lžíce majoránky
½ lžičky kmínu
sůl a pepř

Postup

Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Hovězí maso nakrájíme na menší kostky. V hlubokém hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej a dáme na něj restovat cibuli, do sklovata. Ještě než cibule začne zlátnout, dáme na ní osolené, opepřené a okmínované maso a za stálého míchání necháme zatáhnout.

Přidáme rajský protlak, promícháme a teprve poté přidáme sladkou papriku a velmi krátce (aby paprika nezhořkla) promícháme. Zalijeme hovězím vývarem a přivedeme k varu. Jakmile polévka začne vařit, stáhneme plamen, ochutíme česnekem, přiklopíme a nechte zvolna probublávat.

Zhruba po hodině by maso mělo být měkké a právě to je čas, kdy byste do polévky měli přidat oloupané, na kostičky nakrájené a propláchnuté brambory a očištěné, na nudličky nakrájené kapie.

Jakmile jsou měkké i brambory, vypneme plamen, dochutíme solí a pepřem a na závěr přidáme v dlaních promnutou majoránku. Polévku nezahušťujeme, měla by se cibulí a varem zahustit sama. Podáváme s čerstvým pečivem.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Žhavý flirt s láskou ze seriálu! A co na to manžel?
nasehvezdy.cz

Žhavý flirt s láskou ze...

Zdá se, že Emma Smetana (35)...
Hrad Valdštejn: Dědeček Českého ráje
epochanacestach.cz

Hrad Valdštejn: Dědeček...

Nejstarší hrad Českého ráje pochází už...
Protančíme noc! Královský tanec trvá celou věčnost, valčík pohoršuje
epochaplus.cz

Protančíme noc! Královský tanec...

Komteska skrz zdobenou škrabošku znuděně pokukuje...
Známe pravý důvod rozchodu!
nasehvezdy.cz

Známe pravý důvod rozchodu!

Ještě před pár měsíci...
Červený hrnec plný dobrot
iluxus.cz

Červený hrnec plný dobrot

Restaurace Babiččina zahrada je už od léta desetiletá. Krásný...
V Caligulově plovoucím paláci nechyběly vinice
epochalnisvet.cz

V Caligulově plovoucím...

„Doneste mi další víno,“ rozkáže římský císař...
Aby dobře kynulo
panidomu.cz

Aby dobře kynulo

Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či...
Velký problém mikrorozměrů
21stoleti.cz

Velký problém mikrorozměrů

Jsou menší než zrnko soli, a jsme s nimi v...
Vymyslet si milence nebyl špatný nápad
skutecnepribehy.cz

Vymyslet si milence nebyl...

Žili, tedy spíš přežívali, jsme ve vyhořelém manželství....
Zabijáci plazí říše: 5 nejjedovatějších hadů světa
epochaplus.cz

Zabijáci plazí říše: 5...

Jací hadi jsou nejjedovatější – a jak je možné, že...
Nejzáhadnější jeskyně světa:  Ukrývají tajemství, která by raději neměla být odhalena?
enigmaplus.cz

Nejzáhadnější jeskyně světa: ...

Některá místa fascinují zároveň vědce i záhadology....
Skleněná variabilita v moderním interiéru
rezidenceonline.cz

Skleněná variabilita v...

Ač je velmi křehké, díky soudobým možnostem...