TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Všechny dobře víme, že nejrychlejší způsob, jak nakrmit hladové krky, je krajíček chleba s „něčím“. Zkusme zapomenout na oblíbenou klasiku máslo – šunka a podívejme se, jak a čím vylepšují  mazané chleby u nás i v Evropě. V přímořských státech hospodyňky rády využívají jako základ pomazánek surovinu nejdostupnější – ryby.

Brynzová pomazánka

Ovčí sýr, který je základem této pomazánky, je sám o sobě dostatečně slaný, proto už ji nemusíme dosolovat. Smetana tuto chuťově velmi výraznou směs příjemně zjemní.

Suroviny:

150 g másla

350 g brynzy

1 lžička mleté sladké papriky

špetka mleté pálivé papriky

1 cibule S asi 100 ml smetany

Postup:

Máslo našleháme, přidáme brynzu, papriku a nasekanou cibuli. Přilijeme smetanu. Chléb s pomazánkou můžeme ozdobit nakrájeným koprem nebo pažitkou.

Nasypejte na pomazánku drcené ořechy, které dají  pokrmu tu pravou jedinečnou chuť.

Tip redakce

Brynzová pomazánka se používá i na halušky nebo noky. Můžete ještě přidat smaženou slaninku nebo uzené maso. Je to jednoduchá příprava lehké jarní večeře. Kdo chce, může přidat i dokřupava opečenou cibulku, která dá jídlu šmak.

Pomazánka z matjesů

Tuto pikantní pomazánku můžete velice dobře namazat i na chlebíčky a jednohubky.

V Nizozemsku se jí lidově říká falešný kaviár.

Suroviny

400 g matjesových filátek

4 kousky rybího mlíčí (nejlépe z matjesů)

2 lžíce hořčice

1 cibule

3 lžíce olivového oleje

3 natvrdo uvařená vejce

1 citron

pepř

Postup

Matjesová filé najemno umeleme nebo rozmixujeme, přidáme kousky mlíčí, hořčici, nadrobno nasekanou cibuli, olej, nakrájená nebo nastrouhaná vejce, citronovou šťávu a pepř.
Vše lehce promícháme.

Sardelová pomazánka

U nás nahrazujeme sardelky pastou a jako základ pomazánky používáme většinou máslo. Francouzská originální verze je díky olivovému oleji lehčí a zdravější.

Suroviny

200 g sardelových řezů

100 g černých oliv

1 lžička dijonské hořčice

2 lžíce olivového oleje

mletý bílý pepř

½ lžičky worcesterské omáčky

1 lžíce koňaku

Postup

Sardelové řezy a vypeckované olivy rozmixujeme, přidáme hořčici, olej, pepř, worcesterskou omáčku a koňak. Pomazánku na závěr ještě lehce našleháme.

Máte rádi ostrá jídla? Někteří Francouzi si místo dijonské hořčice dopřávají ostřejší typy (u nás můžeme použít kremžskou).  V kombinaci s pečivem je tak akorát pikantní a hodí se k pivu nebo vínu.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Stylové koberce do dětských pokojů
rezidenceonline.cz

Stylové koberce do dětských...

Dětský pokoj by měl být pro každé dítě bezpečným...
Tajemné volání nás zachránilo
skutecnepribehy.cz

Tajemné volání nás zachránilo

Před bouřkou, která se přihnala zčistajasna, jsme se...
Dlouhodobé následky covidu přetrvávají i dva roky po nakažení
21stoleti.cz

Dlouhodobé následky covidu...

Koncem roku 2020 a zejména potom ve druhé...
Přísně utajované stavby v Číně
enigmaplus.cz

Přísně utajované stavby v Číně

Na území velké Číny najdeme mnohá tajemství. Nejvýše na...
Jak se správně postarat o kočičí přírůstek do rodiny
iluxus.cz

Jak se správně postarat o...

Nejvíce mláďat se vždycky rodí na jaře a možná...
Michaela Tomešová znovu v náručí bývalého milence? Manželská krize sílí...
nasehvezdy.cz

Michaela Tomešová znovu v náručí...

Není tajemstvím, že...
V manželovi našla herečka Lucie Benešová lásku a oporu na celý život
nasehvezdy.cz

V manželovi našla herečka Lucie...

Když si dva lidé skvěle...
Frederik VIII. cestoval i zemřel inkognito
epochalnisvet.cz

Frederik VIII. cestoval i...

Frederik VIII. vládne své zemi pouhých šest...
Francouzská revoluce odstartovala vlnu feminismu
epochaplus.cz

Francouzská revoluce...

Pravděpodobně první velkou bojovnicí...
CASANOVSKÉ SLAVNOSTI.
epochanacestach.cz

CASANOVSKÉ SLAVNOSTI.

Na několika místech a s...
Cisterciáci: Kážou střídmost, sami ji porušují
epochaplus.cz

Cisterciáci: Kážou střídmost,...

Skupina nespokojených benediktinů v čele s Robertem z Molesme...
Koření z domácí lékárny
panidomu.cz

Koření z domácí lékárny

Koření obsahuje tolik éterických olejů, že už v...