TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Všechny dobře víme, že nejrychlejší způsob, jak nakrmit hladové krky, je krajíček chleba s „něčím“. Zkusme zapomenout na oblíbenou klasiku máslo – šunka a podívejme se, jak a čím vylepšují  mazané chleby u nás i v Evropě. V přímořských státech hospodyňky rády využívají jako základ pomazánek surovinu nejdostupnější – ryby.

Brynzová pomazánka

Ovčí sýr, který je základem této pomazánky, je sám o sobě dostatečně slaný, proto už ji nemusíme dosolovat. Smetana tuto chuťově velmi výraznou směs příjemně zjemní.

Suroviny:

150 g másla

350 g brynzy

1 lžička mleté sladké papriky

špetka mleté pálivé papriky

1 cibule S asi 100 ml smetany

Postup:

Máslo našleháme, přidáme brynzu, papriku a nasekanou cibuli. Přilijeme smetanu. Chléb s pomazánkou můžeme ozdobit nakrájeným koprem nebo pažitkou.

Nasypejte na pomazánku drcené ořechy, které dají  pokrmu tu pravou jedinečnou chuť.

Tip redakce

Brynzová pomazánka se používá i na halušky nebo noky. Můžete ještě přidat smaženou slaninku nebo uzené maso. Je to jednoduchá příprava lehké jarní večeře. Kdo chce, může přidat i dokřupava opečenou cibulku, která dá jídlu šmak.

Pomazánka z matjesů

Tuto pikantní pomazánku můžete velice dobře namazat i na chlebíčky a jednohubky.

V Nizozemsku se jí lidově říká falešný kaviár.

Suroviny

400 g matjesových filátek

4 kousky rybího mlíčí (nejlépe z matjesů)

2 lžíce hořčice

1 cibule

3 lžíce olivového oleje

3 natvrdo uvařená vejce

1 citron

pepř

Postup

Matjesová filé najemno umeleme nebo rozmixujeme, přidáme kousky mlíčí, hořčici, nadrobno nasekanou cibuli, olej, nakrájená nebo nastrouhaná vejce, citronovou šťávu a pepř.
Vše lehce promícháme.

Sardelová pomazánka

U nás nahrazujeme sardelky pastou a jako základ pomazánky používáme většinou máslo. Francouzská originální verze je díky olivovému oleji lehčí a zdravější.

Suroviny

200 g sardelových řezů

100 g černých oliv

1 lžička dijonské hořčice

2 lžíce olivového oleje

mletý bílý pepř

½ lžičky worcesterské omáčky

1 lžíce koňaku

Postup

Sardelové řezy a vypeckované olivy rozmixujeme, přidáme hořčici, olej, pepř, worcesterskou omáčku a koňak. Pomazánku na závěr ještě lehce našleháme.

Máte rádi ostrá jídla? Někteří Francouzi si místo dijonské hořčice dopřávají ostřejší typy (u nás můžeme použít kremžskou).  V kombinaci s pečivem je tak akorát pikantní a hodí se k pivu nebo vínu.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Začal jí lézt líný manžel na nervy?
nasehvezdy.cz

Začal jí lézt líný manžel...

Byly doby, kdy bez sebe...
Konferenční stolek podle trendů
rezidenceonline.cz

Konferenční stolek podle...

Ať už slouží k odkládání knih a časopisů či šálku s...
Koi kapři a ti další
panidomu.cz

Koi kapři a ti další

Přemýšlíte o zahradním jezírku a chtěli byste v něm...
Mechanická zoo z francouzského ostrova. Neuvěřitelné výtvory jako od Verna!
epochaplus.cz

Mechanická zoo z francouzského...

Slavný francouzský spisovatel Jules Verne by...
BRNĚNSKÝ AMPER
epochanacestach.cz

BRNĚNSKÝ AMPER

Na brněnském Výstavišti uskuteční 30. ročník...
ADHD možná pomohlo přežívat populacím lovců a sběračů
21stoleti.cz

ADHD možná pomohlo přežívat...

S ADHD neboli poruchou pozornosti s...
Grand opening: Butikový villas-only resort BIJAL
iluxus.cz

Grand opening: Butikový...

Na turecké riviéře, nedaleko historického...
Špičkoví vědci pomohou Česku s obnovitelnou energií
epochalnisvet.cz

Špičkoví vědci pomohou Česku...

Na západ od nás megawatty, do budoucna dokonce...
Rozmary počasí: Kde naměříte −93,2 stupňů Celsia?
epochaplus.cz

Rozmary počasí: Kde naměříte...

Teplota padá k – 50 °C a děti se...
Dary moře nám pomohly překonat nemoc
skutecnepribehy.cz

Dary moře nám pomohly...

Ráda si vozím od moře různé mušle a kamínky. Mám...
Prokletá farmářská čtyřkolka: Převzala kontrolu a zabíjela?
enigmaplus.cz

Prokletá farmářská čtyřkolka:...

Sedmašedesátiletá farmářka Betty Stobbs...
Zjistila, že žije s dalším nevěrníkem?
nasehvezdy.cz

Zjistila, že žije s dalším...

Ještě nedávno se Veronika...