TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Všechny dobře víme, že nejrychlejší způsob, jak nakrmit hladové krky, je krajíček chleba s „něčím“. Zkusme zapomenout na oblíbenou klasiku máslo – šunka a podívejme se, jak a čím vylepšují  mazané chleby u nás i v Evropě. V přímořských státech hospodyňky rády využívají jako základ pomazánek surovinu nejdostupnější – ryby.

Brynzová pomazánka

Ovčí sýr, který je základem této pomazánky, je sám o sobě dostatečně slaný, proto už ji nemusíme dosolovat. Smetana tuto chuťově velmi výraznou směs příjemně zjemní.

Suroviny:

150 g másla

350 g brynzy

1 lžička mleté sladké papriky

špetka mleté pálivé papriky

1 cibule S asi 100 ml smetany

Postup:

Máslo našleháme, přidáme brynzu, papriku a nasekanou cibuli. Přilijeme smetanu. Chléb s pomazánkou můžeme ozdobit nakrájeným koprem nebo pažitkou.

Nasypejte na pomazánku drcené ořechy, které dají  pokrmu tu pravou jedinečnou chuť.

Tip redakce

Brynzová pomazánka se používá i na halušky nebo noky. Můžete ještě přidat smaženou slaninku nebo uzené maso. Je to jednoduchá příprava lehké jarní večeře. Kdo chce, může přidat i dokřupava opečenou cibulku, která dá jídlu šmak.

Pomazánka z matjesů

Tuto pikantní pomazánku můžete velice dobře namazat i na chlebíčky a jednohubky.

V Nizozemsku se jí lidově říká falešný kaviár.

Suroviny

400 g matjesových filátek

4 kousky rybího mlíčí (nejlépe z matjesů)

2 lžíce hořčice

1 cibule

3 lžíce olivového oleje

3 natvrdo uvařená vejce

1 citron

pepř

Postup

Matjesová filé najemno umeleme nebo rozmixujeme, přidáme kousky mlíčí, hořčici, nadrobno nasekanou cibuli, olej, nakrájená nebo nastrouhaná vejce, citronovou šťávu a pepř.
Vše lehce promícháme.

Sardelová pomazánka

U nás nahrazujeme sardelky pastou a jako základ pomazánky používáme většinou máslo. Francouzská originální verze je díky olivovému oleji lehčí a zdravější.

Suroviny

200 g sardelových řezů

100 g černých oliv

1 lžička dijonské hořčice

2 lžíce olivového oleje

mletý bílý pepř

½ lžičky worcesterské omáčky

1 lžíce koňaku

Postup

Sardelové řezy a vypeckované olivy rozmixujeme, přidáme hořčici, olej, pepř, worcesterskou omáčku a koňak. Pomazánku na závěr ještě lehce našleháme.

Máte rádi ostrá jídla? Někteří Francouzi si místo dijonské hořčice dopřávají ostřejší typy (u nás můžeme použít kremžskou).  V kombinaci s pečivem je tak akorát pikantní a hodí se k pivu nebo vínu.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články