TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Všechny dobře víme, že nejrychlejší způsob, jak nakrmit hladové krky, je krajíček chleba s „něčím“. Zkusme zapomenout na oblíbenou klasiku máslo – šunka a podívejme se, jak a čím vylepšují  mazané chleby u nás i v Evropě. V přímořských státech hospodyňky rády využívají jako základ pomazánek surovinu nejdostupnější – ryby.

Brynzová pomazánka

Ovčí sýr, který je základem této pomazánky, je sám o sobě dostatečně slaný, proto už ji nemusíme dosolovat. Smetana tuto chuťově velmi výraznou směs příjemně zjemní.

Suroviny:

150 g másla

350 g brynzy

1 lžička mleté sladké papriky

špetka mleté pálivé papriky

1 cibule S asi 100 ml smetany

Postup:

Máslo našleháme, přidáme brynzu, papriku a nasekanou cibuli. Přilijeme smetanu. Chléb s pomazánkou můžeme ozdobit nakrájeným koprem nebo pažitkou.

Nasypejte na pomazánku drcené ořechy, které dají  pokrmu tu pravou jedinečnou chuť.

Tip redakce

Brynzová pomazánka se používá i na halušky nebo noky. Můžete ještě přidat smaženou slaninku nebo uzené maso. Je to jednoduchá příprava lehké jarní večeře. Kdo chce, může přidat i dokřupava opečenou cibulku, která dá jídlu šmak.

Pomazánka z matjesů

Tuto pikantní pomazánku můžete velice dobře namazat i na chlebíčky a jednohubky.

V Nizozemsku se jí lidově říká falešný kaviár.

Suroviny

400 g matjesových filátek

4 kousky rybího mlíčí (nejlépe z matjesů)

2 lžíce hořčice

1 cibule

3 lžíce olivového oleje

3 natvrdo uvařená vejce

1 citron

pepř

Postup

Matjesová filé najemno umeleme nebo rozmixujeme, přidáme kousky mlíčí, hořčici, nadrobno nasekanou cibuli, olej, nakrájená nebo nastrouhaná vejce, citronovou šťávu a pepř.
Vše lehce promícháme.

Sardelová pomazánka

U nás nahrazujeme sardelky pastou a jako základ pomazánky používáme většinou máslo. Francouzská originální verze je díky olivovému oleji lehčí a zdravější.

Suroviny

200 g sardelových řezů

100 g černých oliv

1 lžička dijonské hořčice

2 lžíce olivového oleje

mletý bílý pepř

½ lžičky worcesterské omáčky

1 lžíce koňaku

Postup

Sardelové řezy a vypeckované olivy rozmixujeme, přidáme hořčici, olej, pepř, worcesterskou omáčku a koňak. Pomazánku na závěr ještě lehce našleháme.

Máte rádi ostrá jídla? Někteří Francouzi si místo dijonské hořčice dopřávají ostřejší typy (u nás můžeme použít kremžskou).  V kombinaci s pečivem je tak akorát pikantní a hodí se k pivu nebo vínu.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Geometrie ve službách minimalismu
rezidenceonline.cz

Geometrie ve službách...

Jasná koncepce moderní vily dává vyznít...
Proč se francouzský císař plížil do svého paláce zadním vchodem?
epochaplus.cz

Proč se francouzský císař...

Napoleonově Grande Armée nezbývá než Rusům ustoupit. V hlavě...
Zatracený bolševník: Co vám dokáže udělat 5metrový postrach?
epochalnisvet.cz

Zatracený bolševník: Co vám...

Ten tlustý dutý stonek k tomu přímo vybízel. Partička...
Procesy v Trevíru: Arcibiskupova oddanost skončila masakrem
enigmaplus.cz

Procesy v Trevíru:...

Nejméně 368 obětí ze samotného města, přičemž...
Ocitla jsem se v nebi?
skutecnepribehy.cz

Ocitla jsem se v nebi?

Ten, kdo nahlédne do prostoru mezi dvěma světy,...
Výstava: Zemědělská krajina a technika na fotografiích Miloše Sedláčka
epochanacestach.cz

Výstava: Zemědělská krajina a...

Výstava výtvarného fotografa...
Velké Zimbabwe: Nacházely se tady i Šalamounovy doly?
epochaplus.cz

Velké Zimbabwe: Nacházely se...

Věhlasný král Šalamoun miluje zlato a v jeho paláci...
Srovná se Sára Rychlíková s divokou minulostí svého miláčka?
nasehvezdy.cz

Srovná se Sára Rychlíková...

Půvabná a nadaná herečka Sára...
Pralesničky znovu spatřeny v přírodě!
21stoleti.cz

Pralesničky znovu spatřeny v...

Rod obojživelníků Atelopus, jehož zástupcům se...
Unikátní vejce ozdobily kapli Pražského hradu
iluxus.cz

Unikátní vejce ozdobily kapli...

Pozvaní VIP hosté si na konci ledna měli možnost...
Nestresujte se tolik!
panidomu.cz

Nestresujte se tolik!

Kolikrát jste už tohle vyslechli, že?...
Válka znovu v plném proudu?
nasehvezdy.cz

Válka znovu v plném proudu?

Eva Burešová (29) se...