Na tomto sladkém pečivu zvláštního tvaru si pochutnávají Italové v době Vánoc. Vy si ho ale můžete upéct kdykoli. Je totiž výborný. Příprava trvá trochu déle, výsledek ale stojí za to.
Ingredience na 2 bochníky
120 g sultánek
125 ml dezertního vína Marsala (můžete použít i vermut)
1 kostka droždí
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
125 ml vlažného mléka
400 g hladké mouky
3 vejce
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
120 g změklého másla
120 g kandovaného citronu
1 žloutek na potření
Postup
Máslo nakrájejte na kostky, rozklepněte vejce. V malé misce smíchejte rozinky s vínem a dvěma lžícemi horké vody. Nechte rozinky chvíli odpočinout, občas je promíchejte a nechte nasáknout tekutinu.
Smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse si připravte a dobře promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem. Nyní spojte obě směsi. Vypracujte pomalu hladké těsto. Postupně začněte přidávat po lžících máslo.
Nasáknuté rozinky sceďte od zbylé tekutiny, smíchejte je s kandovanou kůrou a lžící rozpuštěného másla.
Tuto směs opatrně zapracujte do těsta a nechte ho kynout zakryté fólií. Ideálně při pokojové teplotě, dokud neztrojnásobí svůj objem. Přibližně 12–15 hodin. Připravte si vál a posypejte ho moukou, aby se vám těsto nelepilo a šlo dobře zpracovat. Rozdělte na ho dva díly.
Těsto roztáhněte na obdélník a všechny rohy zahněte do středu. Vytvarujete tak volnou kouli, kterou umístěte směrem ke dnu papírové formy na panettone.
Obě formy přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte vykynout přibližně 3–5 hodin.
Předehřejte si troubu na 185 stupňů. Povrch těsta můžete posypat cukrovými perlami. Pečte přibližně 60–70 minut. Poté podívejte s kávou či čajem.