TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Na tomto sladkém pečivu zvláštního tvaru si pochutnávají Italové v době Vánoc. Vy si ho ale můžete upéct kdykoli. Je totiž výborný. Příprava trvá trochu déle, výsledek ale stojí za to.

Ingredience na 2 bochníky

120 g sultánek
125 ml dezertního vína Marsala (můžete použít i vermut)
1 kostka droždí
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
125 ml vlažného mléka
400 g hladké mouky
3 vejce
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
120 g změklého másla
120 g kandovaného citronu
1 žloutek na potření

Postup

Máslo nakrájejte na kostky, rozklepněte vejce. V malé misce smíchejte rozinky s vínem a dvěma lžícemi horké vody. Nechte  rozinky chvíli odpočinout, občas je promíchejte a nechte nasáknout tekutinu.

Smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse si připravte a dobře promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem. Nyní spojte obě směsi. Vypracujte pomalu hladké těsto. Postupně začněte přidávat po lžících máslo.

Nasáknuté rozinky sceďte od zbylé tekutiny, smíchejte je s kandovanou kůrou a lžící rozpuštěného másla.

Tuto směs opatrně zapracujte do těsta a nechte ho kynout zakryté fólií. Ideálně při pokojové teplotě, dokud neztrojnásobí svůj objem. Přibližně 12–15 hodin. Připravte si vál a posypejte ho moukou, aby se vám těsto nelepilo a šlo dobře zpracovat. Rozdělte na ho dva díly.

Těsto roztáhněte na obdélník a všechny rohy zahněte do středu. Vytvarujete tak volnou kouli, kterou umístěte směrem ke dnu papírové formy na panettone.

Obě formy přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte vykynout přibližně 3–5 hodin.

Předehřejte si troubu na 185 stupňů. Povrch těsta můžete posypat cukrovými perlami. Pečte přibližně 60–70 minut. Poté podívejte s kávou či čajem.

Tags : panettone

Nenechte si ujít další zajímavé články

Příšerné mužské zlozvyky
panidomu.cz

Příšerné mužské zlozvyky

Typické chování pánů tvorstva rozhodně...
Olovo: Nejužitečnější jed
epochaplus.cz

Olovo: Nejužitečnější jed

Na první pohled obyčejná chemická látka, na druhý...
Nejste samozřejmost
panidomu.cz

Nejste samozřejmost

Pokud vždy dáváte 100 % ať už v lásce, přátelství nebo...
Festival vína VOC Znojmo místo května v září
epochanacestach.cz

Festival vína VOC Znojmo místo...

Festival vína VOC Znojmo...
Pozor na hladové duchy v Japonsku
enigmaplus.cz

Pozor na hladové duchy v...

Až se jednou budete sami trmácet po...
Janské lázně nabízejí postcovidovou léčbu
epochanacestach.cz

Janské lázně nabízejí...

Janské lázně, 5. května...
Město duchů San Zhi: Leží na něm temná kletba?
epochalnisvet.cz

Město duchů San Zhi: Leží na...

Výstavba futuristického města se zastavila, co tam...
Má jediné přání! Splní se jí to, po čem tak touží?
nasehvezdy.cz

Má jediné přání! Splní se jí...

Nikdy nebyla tak nešťastná,...
Čeští zoologové zmapovali šíření hlodavců z Asie do Evropy. Pomohly jim genetické stopy z doby ledové.
21stoleti.cz

Čeští zoologové zmapovali...

Mezinárodní tým vedený Pavlem Stopkou z...
Holandský řízek se sýrem
panidomu.cz

Holandský řízek se sýrem

Klasika školních jídelen tentokrát v tom...
Manžel o ni musí bojovat s kolegou
nasehvezdy.cz

Manžel o ni musí bojovat...

Seriálová hvězda LUCIE...
V Zoo Liberec truchlí
epochaplus.cz

V Zoo Liberec truchlí

Liberecká zoo se v pondělí 26. dubna 2021...