TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Na tomto sladkém pečivu zvláštního tvaru si pochutnávají Italové v době Vánoc. Vy si ho ale můžete upéct kdykoli. Je totiž výborný. Příprava trvá trochu déle, výsledek ale stojí za to.

Ingredience na 2 bochníky

120 g sultánek
125 ml dezertního vína Marsala (můžete použít i vermut)
1 kostka droždí
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
125 ml vlažného mléka
400 g hladké mouky
3 vejce
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
120 g změklého másla
120 g kandovaného citronu
1 žloutek na potření

Postup

Máslo nakrájejte na kostky, rozklepněte vejce. V malé misce smíchejte rozinky s vínem a dvěma lžícemi horké vody. Nechte  rozinky chvíli odpočinout, občas je promíchejte a nechte nasáknout tekutinu.

Smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse si připravte a dobře promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem. Nyní spojte obě směsi. Vypracujte pomalu hladké těsto. Postupně začněte přidávat po lžících máslo.

Nasáknuté rozinky sceďte od zbylé tekutiny, smíchejte je s kandovanou kůrou a lžící rozpuštěného másla.

Tuto směs opatrně zapracujte do těsta a nechte ho kynout zakryté fólií. Ideálně při pokojové teplotě, dokud neztrojnásobí svůj objem. Přibližně 12–15 hodin. Připravte si vál a posypejte ho moukou, aby se vám těsto nelepilo a šlo dobře zpracovat. Rozdělte na ho dva díly.

Těsto roztáhněte na obdélník a všechny rohy zahněte do středu. Vytvarujete tak volnou kouli, kterou umístěte směrem ke dnu papírové formy na panettone.

Obě formy přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte vykynout přibližně 3–5 hodin.

Předehřejte si troubu na 185 stupňů. Povrch těsta můžete posypat cukrovými perlami. Pečte přibližně 60–70 minut. Poté podívejte s kávou či čajem.

Tags : panettone

Nenechte si ujít další zajímavé články

Napadla ho Nesvačilová, protože ji podvádí?
nasehvezdy.cz

Napadla ho Nesvačilová,...

Asi si myslel, že když...
Na pobřeží Antalye se v červnu otevře butikový villas-only resort BIJAL, nejluxusnější hotel v Turecku
iluxus.cz

Na pobřeží Antalye se v červnu...

Letošní léto přinese na pobřeží Antalye...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
7. ročník Poutě Českého Anděla s výstupem na horu Říp
epochanacestach.cz

7. ročník Poutě Českého Anděla...

Spolek Cesta Česka pořádá...
Nové záclony interiér rázem promění
panidomu.cz

Nové záclony interiér rázem...

Stačí se jen rozhodnout, k jakému obrazu ho...
Legendární Slossovy železárny: Straší v nich duch krutého předáka?
enigmaplus.cz

Legendární Slossovy železárny:...

Když se řekne Birmingham, většinu lidí okamžitě napadne...
Stres si rostliny pamatují častěji, než se předpokládalo
epochaplus.cz

Stres si rostliny pamatují...

Různé stresové podmínky v rodičovské generaci...
Na naší terase v noci tančili duchové
skutecnepribehy.cz

Na naší terase v noci...

Bydleli jsme v tom domku jen krátce, když nás...
Zkrotí manžel temperament divošky Judit Bárdos?
nasehvezdy.cz

Zkrotí manžel temperament...

Slovenská herečka maďarského...
Jeden banán denně stačí, aby se…
epochalnisvet.cz

Jeden banán denně stačí, aby...

Nejzdravější je prý jíst ovoce,...
Proč Václav II. neuspěl s nároky na uherský trůn pro svého syna?
epochaplus.cz

Proč Václav II. neuspěl s...

Poslední mužský potomek rodu Arpádovců, který na...
Letci v ohrožení: Těla mrtvých netopýrů zaplavila eBay…
21stoleti.cz

Letci v ohrožení: Těla...

V posledních letech byli netopýři...