TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Na tomto sladkém pečivu zvláštního tvaru si pochutnávají Italové v době Vánoc. Vy si ho ale můžete upéct kdykoli. Je totiž výborný. Příprava trvá trochu déle, výsledek ale stojí za to.

Ingredience na 2 bochníky

120 g sultánek
125 ml dezertního vína Marsala (můžete použít i vermut)
1 kostka droždí
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
125 ml vlažného mléka
400 g hladké mouky
3 vejce
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
120 g změklého másla
120 g kandovaného citronu
1 žloutek na potření

Postup

Máslo nakrájejte na kostky, rozklepněte vejce. V malé misce smíchejte rozinky s vínem a dvěma lžícemi horké vody. Nechte  rozinky chvíli odpočinout, občas je promíchejte a nechte nasáknout tekutinu.

Smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse si připravte a dobře promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem. Nyní spojte obě směsi. Vypracujte pomalu hladké těsto. Postupně začněte přidávat po lžících máslo.

Nasáknuté rozinky sceďte od zbylé tekutiny, smíchejte je s kandovanou kůrou a lžící rozpuštěného másla.

Tuto směs opatrně zapracujte do těsta a nechte ho kynout zakryté fólií. Ideálně při pokojové teplotě, dokud neztrojnásobí svůj objem. Přibližně 12–15 hodin. Připravte si vál a posypejte ho moukou, aby se vám těsto nelepilo a šlo dobře zpracovat. Rozdělte na ho dva díly.

Těsto roztáhněte na obdélník a všechny rohy zahněte do středu. Vytvarujete tak volnou kouli, kterou umístěte směrem ke dnu papírové formy na panettone.

Obě formy přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte vykynout přibližně 3–5 hodin.

Předehřejte si troubu na 185 stupňů. Povrch těsta můžete posypat cukrovými perlami. Pečte přibližně 60–70 minut. Poté podívejte s kávou či čajem.

Tags : panettone

Nenechte si ujít další zajímavé články

Habsburkové si vynutili českou korunu zastrašováním a úplatky
historyplus.cz

Habsburkové si vynutili českou...

Čeští a moravští páni roztrpčeně hledí jeden na...
7 snadných kroků, jak na pedikúru
nejsemsama.cz

7 snadných kroků, jak na...

Kůže na chodidlech je každý den vystavena velké zátěži,...
Hrozí nová nemoc od klíšťat?
21stoleti.cz

Hrozí nová nemoc od klíšťat?

Nejen, že hrozí, pravděpodobně...
Jeskyně Balcarka v Moravském krasu zve turisty rovných sto let
epochanacestach.cz

Jeskyně Balcarka v Moravském...

Před sto lety, na Velikonoční neděli roku...
Bratr se dokázal změnit, je z něj slušný člověk
skutecnepribehy.cz

Bratr se dokázal změnit, je z...

Byla to černá ovce naší rodiny. Všichni jsme nad...
Mamutí mládě ze zmrzlé Sibiře
epochaplus.cz

Mamutí mládě ze zmrzlé Sibiře

Skupina vědců v bílých pláštích opatrně zkoumá výsledky nedávného...
Cesta od formule E k výkonnému DS N° 8
iluxus.cz

Cesta od formule E k...

Společnost DS Automobiles je...
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
epochalnisvet.cz

Hvězda fotoreportéra se...

Kulky mu sviští kolem hlavy a i on mačká...
Minimalistická vila v zalesněné krajině
rezidenceonline.cz

Minimalistická vila v...

Zelené údolí, na jehož svahu by člověk spíše očekával...
Podivné stvoření jménem mantikora: Z ocasu střílí smrtící šípy!
enigmaplus.cz

Podivné stvoření jménem mantikora:...

Početná flotila sumatránského...
Co rozhodně nepatří do myčky
panidomu.cz

Co rozhodně nepatří do myčky

Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím,...
Bohdalová otevřeně promluvila o své tajné lásce…
nasehvezdy.cz

Bohdalová otevřeně promluvila...

O svém milostném životě hovoří...