Hrušková marmeláda je méně obvyklá, což je velká škoda!
Suroviny
1 kg hrušek
50 ml citronové šťávy
30 ml rumu
půl lžičky mleté skořice
1 badyán
špetka muškátového oříšku
půl lžičky kyseliny citronové
půl balíčku Pektinu
350 g cukru krupice
Postup
Hrušky rozpůlíme a vyskládáme na plech. Posypeme skořicí, hřebíčkem, oříškem, přidáme badyán a dáme zapéct na 175 °C cca 20 minut.
Hrušky zbavíme kusového koření, půlku dávky rozmixujeme v hrnci, zbytek přidáme spolu s tekutinami. Kyselinu a pektin smícháme se 2 lžícemi cukru, přidáme do směsi a povaříme 1 minutu.
Nasypeme zbytek odváženého cukru a povaříme ještě 5 minut. Vzniklou pěnu průběžně odebíráme. Kápneme na talířek, pokud je po vychladnutí dobře tuhý, plníme do čistých sklenic. Hrdlo otřeme dosucha, zavíčkujeme a obrátíme sklenici dnem vzhůru.