TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Lze je plnit různými chuťovkami.

Suroviny na 4 porce

24 žampionů nebo 12 bedel
6 lžic olivového oleje
2 cibule
100 g slaniny
3 stroužky česneku
3 velká rajčata
sůl
mletý pepř
2 lžíce octa balzamico
2 lžíce vývaru
100 ml zakysané smetany
150 g eidamu (45%) nebo goudy
čerstvé bylinky
(pažitka, petrželka, rozmarýn, bazalka…)

Postup

Houby očistíme a odřízneme nohy (lze je použít do polévky). Špičkou ostrého nože uděláme otvory do spodních stran klobouků a poklademe je do zapékací misky klobouky dolů. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme i nakrájenou slaninu a nakonec nasekaný česnek. Přisypeme na menší kousky nakrájená rajčata a stáhneme z ohně (rajčata se nesmí rozvařit, jen promíchat s cibulkou, slaninou a česnekem).

Osolíme, opepříme a dochutíme octem. Opatrně promícháme se zakysanou smetanou. Směsí naplníme hlavičky hub a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přikryté asi 35 minut. Pokud houby pustí málo šťávy, podlijeme trochu vývarem. Poté přesypeme nastrouhaným sýrem a dáme na chvíli zapéct – odkryté, aby jídlo získalo zlatavou barvu. Nakonec posypeme nasekanými by-linkami. Podáváme s vařeným bramborem nebo kaší

 

Nenechte si ujít další zajímavé články