TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Vlastní recept na nakládané hou-by se v některých rodinách dědí po generace. Vyzkoušejte ten náš!

Suroviny

houby
feferony
kopr
sůl
celý pepř
bobkový list
celer
nové koření
1 cibule
1 mrkev
patizon
brokolice
paprika

Na 1 l nálevu

20 g soli
0,25 l octa (8%)
0,75 l vody
50 g cukru
10 tablet umělého sladidla Sualinu
16 kuliček pepře
1 hřebíček
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
1 a ½ lžičky hořčičného semínka
½ lžičky koriandru

Postup

Z vody, octa, soli, cukru, sladidla a koření připravíme nálev – 5 minut povaříme a přecedíme. Koření z nálevu rovnoměrně rozdělíme do čistých vypařených a suchých sklenic. Čerstvé houby vypereme, nakrájíme na kousky a předvaříme ve vodě (dvakrát tolik co hub). Ze surovin připravíme 1 litr nálevu, můžeme přidat kořenovou zeleninu. Houby předvaříme podle tvrdosti 10–20 minut. Během varu sbíráme pěnu a nečistoty. Vývar slijeme a houby propláchneme studenou vodou. Pokud použijeme k předváření kořenovou zeleninu, odstraníme ji.
Předvařené houby necháme okapat a plníme spolu s čerstvou zeleninou (cibulí, mrkví, celerem, případně květákem, brokolicí, paprikou, patisonem) a koprem asi do tří čtvrtin sklenice (musí zbýt místa pro nálev). Do každé přidáme pro vyvážení chuti kousek feferonky. Uzavřené sklenice zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při 100 °C.

Extra tip

Nejlépe se k nakládání do octa hodí kromě všech hřibovitých hub i jedlé holubinky, ryzce, lišky, hlíva ústřičná, muchomůrky růžovka a šedivka, václavky nebo čirůvky a jidášovo ucho do čínské kuchyně.

Tags : houbynálev

Nenechte si ujít další zajímavé články