TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

A párty může začít!

Suroviny

1,75 kg hovězích žeber
4 stroužky česneku
4 větvičky čerstvého tymiánu
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl
mletý pepř
1 velká cibule
1 mrkev
40 g celeru
4 rajče
500 ml suchého červeného vína
900 ml hovězího vývaru
1 lžíce medu
1 červená chilli paprička
30 g másla

Postup

Nakrájíme česnek na plátky, přidáme tymián, olivový olej, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Do vzniklé marinády naložíme hovězí žebra a dáme do ledničky na několik hodin odležet.

Předehřejeme troubu na 110 stupňů. Žebra vyjmeme z marinády a obereme z nich česnek a tymián (při smažení bychom je spálili, ale nevyhazujeme je). V hlubší pánvi pozvolna opečeme žebra, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran, až zhnědnou. Opečená žebra vložíme do pekáče.

Nakrájíme cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestujeme, až lehce zhnědne – na důkladném orestování zeleniny závisí finální barva omáčky. Přidáme nakrájené rajče nebo sterilovaná rajčata (150 g), česnek a tymián z marinování žeber, zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem.

Vše krátce povaříme a potom omáčkou zalijeme žebra v pekáči. Přikryjeme poklicí nebo hliníkovou fólií. Zakrytý pekáč dáme do předehřáté trouby a necháme zvolna dusit doměkka, trvá to přibližně 10–11 hodin podle kvality žeber.

Upečená žebra vyjmeme z pekáče a šťávu přecedíme přes hrubé síto, zbytky zeleniny propasírujeme (protlačíme přes síto) pomocí lžíce nebo naběračky. Přidáme med, na drobné nudličky nakrájené chilli papričky a máslo. Jakmile se máslo i med rozpustí, přelijeme omáčkou žebra a můžeme jíst.

Tags : žebírka

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
nasehvezdy.cz

Kramár Přišel o velké...

Chtěl si zajistit bezstarostná...
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
21stoleti.cz

Česká metoda na odhalení...

Zhoubné nádory slinivky...
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
historyplus.cz

Válka o španělské dědictví:...

Při drancování Vsetína ukradli, co mohli, skoro...
Nejdříve jsem běžela do kostela!
skutecnepribehy.cz

Nejdříve jsem běžela do...

Byla to potvora. Svedla mého muže a...
Orientální palác uprostřed pouště
rezidenceonline.cz

Orientální palác uprostřed...

Její ladné křivky, uspořádání i barevnost...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
enigmaplus.cz

Miranda Barbour: Kdo vedl ruku...

V soudní síni je mrazivé ticho. Pohledy...
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
epochalnisvet.cz

Máte podlitiny po každém...

Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních...
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
iluxus.cz

Charles Leclerc: nový...

Chivas Regal, ikona...
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
epochaplus.cz

Dojdou bez velrybího trusu...

Velryby nenabízí jen fascinující podívanou,...
Citronová rýže s kešu ořechy
nejsemsama.cz

Citronová rýže s kešu ořechy

Rýži na indický způsob podávejte samotnou či jako...
Výběr žárovky je trochu věda
panidomu.cz

Výběr žárovky je trochu věda

V každé domácnosti spotřebujeme za rok mnoho kilowatt...