TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Koblihy patří k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva. Když ochutnáte ty, které si připravíte sami doma, tak už nikdy nebude chtít kupované.

Ingredience

500 g hladké nebo polohrubé mouky + na poprášení
40 g cukru krupice
40 g másla
4 žloutky
30 g droždí
3 lžíce rumu
250 ml vlažného mléka
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
250 ml oleje na smažení
asi 200 marmelády na plnění (nejlépe domácí)
cukr moučka (s vanilkou) na poprášení

Postup

V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlý kvásek, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku, mléko a zpracujte na hladké a vláčné těsto.

Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku.

Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám ne-zbylo moc odkrojků.

Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu marmelády (ne-dávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu).

Zbylá kolečka dokrojte. Položte na marmeládu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký.

Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyndávejte drátěnou naběračkou. Podávejte pocukrované.

Tags : koblihy

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
nasehvezdy.cz

Kramár Přišel o velké...

Chtěl si zajistit bezstarostná...
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
21stoleti.cz

Česká metoda na odhalení...

Zhoubné nádory slinivky...
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
historyplus.cz

Válka o španělské dědictví:...

Při drancování Vsetína ukradli, co mohli, skoro...
Nejdříve jsem běžela do kostela!
skutecnepribehy.cz

Nejdříve jsem běžela do...

Byla to potvora. Svedla mého muže a...
Orientální palác uprostřed pouště
rezidenceonline.cz

Orientální palác uprostřed...

Její ladné křivky, uspořádání i barevnost...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
enigmaplus.cz

Miranda Barbour: Kdo vedl ruku...

V soudní síni je mrazivé ticho. Pohledy...
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
epochalnisvet.cz

Máte podlitiny po každém...

Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních...
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
iluxus.cz

Charles Leclerc: nový...

Chivas Regal, ikona...
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
epochaplus.cz

Dojdou bez velrybího trusu...

Velryby nenabízí jen fascinující podívanou,...
Citronová rýže s kešu ořechy
nejsemsama.cz

Citronová rýže s kešu ořechy

Rýži na indický způsob podávejte samotnou či jako...
Výběr žárovky je trochu věda
panidomu.cz

Výběr žárovky je trochu věda

V každé domácnosti spotřebujeme za rok mnoho kilowatt...