Tradiční řecký pokrm na vašem stole.
Suroviny
300 g fillo těsto (v nouzi lze použít i listové)
150 g lískových oříšků
150 g vlašských ořechů
100 g piniových oříšků
100 g másla
4 lžíce medu
4 vejce (velká)
1 špetka soli
půl lžičky kardamomu mletého
50 g hnědého cukru
půl pomeranče
2 lžíce hnědého rum
Postup
Všechny oříšky nasekáme. Dvě třetiny rozehřátého másla promícháme s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejeme na 150 °C, těsto velmi tence vyválíme. Formu s vyššími okraji vyložíme pečicím papírem.
Na dno položíme třetinu rozváleného těsta, přitiskneme, potřeme trochou zbylého másla a navrstvíme polovinu ořechové směsi. Na ni položíme druhou část těsta, opět potřeme máslem a navrstvíme zbylou směs s ořechy.
Pokryjeme posledním plátem těsta, přitiskneme, nožem naznačíme v pravidelných rozestupech čtverečky 3 x 3 cm, potřeme zbytkem másla a baklavu pečeme asi 25 minut. Cukr svaříme v kastrůlku v 50 ml vody a pak na mírném ohni asi 10 minut povaříme.
Z pomeranče ostrouháme kůru a šťávu vymačkáme. Spolu s rumem přidáme k sirupu a přelijeme vším upečenou baklavu. Necháme vychladnout a pak krájíme podle naznačených řezů na menší kostky.
TIP
Dezert původem z turecké kuchyně. K přípravě se původně používalo těsto filo, které je ještě tenčí než listové. Seženete ho například v obchodech s řeckými specialitami.