Ano, tak trochu netradiční verze pizzy, která ale i tak skvěle chutná.
Suroviny na 4 porce
1 kg květáku
1 svazek šalvěje
60 ml olivového oleje + trocha na plech
podle chuti sůl
čerstvě mletý pepř
250 g mascarpone
250 g sýra Raclette
Na těsto
1 lžíce sušeného droždí
1 lžička krupicového cukru
375 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha navíc
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
Postup
Na těsto smícháme v misce droždí, krupicový cukr a 250 ml vlažné vody. Směs necháme asi 5 minut stát v teple, až se na povrchu začnou objevovat bubliny. Hladkou či polohrubou mouku osolíme, přidáme k ní v míse olej, uděláme důlek, přilijeme vodu s droždím a rukama vypracujeme (5 min) na pomoučeném vále těsto, aby bylo hladké a pružné.
Připravené těsto rozdělíme na dva díly, dáme na pomoučený plech, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme v teple kynout cca 30 minut – až zdvojnásobí objem. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Růžičky květáku se šalvějí, olejem, solí a pepřem rychle opečeme na pánvi a dáme stranou.
Z každého kousku těsta vyválíme na vále obdélník asi 20 x 30 cm a každý položíme na plech vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme krémem z mascarpone, na něj poklademe plátky sýra a připravenou květákovou směs. Pečeme 15–20 minut.
Extra tip
Sýr Raclette na pizze můžete nahradit gruyèrem nebo ementálem.