Musaka je typický balkánský pokrm. Obyčejně se připravuje z brambor, zkuste ji ale z báječného lilku.
Ingredience
3 velké lilky
200g hladké mouky
1 kg rajčat
200 g čedaru
8 vajec
olivový olej
máslo na vymazání formy
1,5 lžičky soli
pepř
čerstvá bazalka
Postup
Lilky oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm. Mouku přesypte do hlubokého talíře a smíchejte s 1 lžičkou soli. Lilky v mouce obalte a opečte je na rozpáleném oleji. Pak je odložte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
Rajčata také nakrájejte na půlcentimetrové plátky, sýr nastrouhejte nahrubo. Zapékací misku vymažte máslem a vrstvěte do ní lilky, rajčata a sýr, dokud připravené suroviny nespotřebujete. Poslední vrstvu by měly tvořit lilky.
V misce rozšlehejte vejce se zbylou solí a pepřem a nalijte je přes lilky tak, aby protekla všemi vrstvami. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 45 minut. Podávejte ozdobené bazalkou.
K musace se také výborně hodí i nadýchaný cuketový chléb. Do pokrmu se můžete hned pustit a uvidíte, že si tuto variantu rovněž zamilujete