Podávejte klidně jen s chlebem nebo opečenými bramborami.
Ingredience
300–400 ml červeného vína
pár snítek šalvěje a bobkových listů
sůl a čerstvě mletý pepř
1 králík naporcovaný
olivový olej
200 g cibule
3 stroužky česneku
40 g rajčatové pasty (koupíte např. v drogeriích)
200 g rajčat
½ lžičky kořenicí směsi mixed spice
2–3 větvičky cherry rajčátka
200 g mraženého hrášku
fialové olivy
Postup
Část vína nalijte do mísy, přidejte trochu šalvěje a bobkových listů, osolte a opepřete. Promíchejte, v marinádě obraťte králíka a nechte necelou hodinu odležet.
Mezitím nalijte do velkého rendlíku trochu oleje a opečte cibuli a česnek, aby cibule zesklovatěla. Přidejte rajčatovou pastu, nakrájená rajčata, kořenicí směs, bobkové listy, zbylé víno a trochu vody. Přiklopte, dokud směs nedosáhne bodu varu.
Králíka vyjměte z marinády a osušte papírovými utěrkami. Marinádu přeceďte a odložte. Králíka osolte a opepřete, v pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte ho dozlatova. Přidejte trochu šalvěje. Chcete-li, můžete ho upéct v předehřáté troubě, potřeného trochou olivového oleje a s vetřenou šalvějí, solí a pepřem.
Králíka vložte do rajčatové směsi, přiklopte, navrch položte rajčátka na větvičce a na velmi mírném ohni duste 90 minut, asi 5 minut před koncem přidejte hrášek. Vysychá-li směs v rendlíku příliš rychle, přilijte trochu marinády. Podle chuti ozdobte olivami.