TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Tyto řezy jsou skvělou kombinací vrstev jemného korpusu, džemu, křupavé pusinky a nasekaných mandlí. Nebojte se ho s námi vyzkoušet.

Ingredience

Křehké těsto

250 g hladké mouky
40 g cukru moučky
100 g změklého másla
3 žloutky
1 lžička prášku do pečiva
povidla
bílkový sníh (6 bílků)
300 g cukru krupice
1 lžíce bramborového škrobu
100 g plátkovaných mandlí

Krém

250 ml mléka
15 g hladké mouky
10 g bramborového škrobu
1 žloutek
35 g cukru krupice
trošku vanilkového extraktu
100 g másla
mandle na posypání

Postup

Ze surovin na křehké těsto vypracujete těsto a dejte chvilku do lednice.

Poté ho vyvalováním a vtlačováním namačkejte v tenké vrstvě na plech (drobí se). Tuto vrstvu bohatě namažte povidly, pokud nejste jejich fanoušky, můžete samozřejmě použít jakoukoli jinou marmeládu.

Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, postupně po lžících do něj zašlehejte krupicový cukr tak, aby vznikl lesklý hutný sníh. Nakonec do něj zašlehejte lžíci bramborového škrobu.

Na povidla opatrně rozetřete bílkový sníh, který posypejte plátky mandlí. Pečte cca 40 minut v předehřáté troubě na 170 °C.

Zatímco se peče, uvařte si kaši na krém. Mléko rozdělte na poloviny, jednu polovinu svařte s cukrem a vanilkou, ve druhé rozšlehejte mouku, žloutek, škrob a uvařte jako puding. Přikryjte fólií a nechte v ledničce vychladnout.

Následně vyšlehejte máslo a zašlehejte kaši. Kaše má tendenci se srážet, ale pomůže, když ji trochu nahřejete v páře a přešleháte.

Řezy po upečení a vychladnutí překrojte podélně na 2 kusy. Jednu část potřete krémem a druhou přiklopte mandlemi nahoru.

Nechte vychladit a nakrájejte na řezy. Nejlépe chutnají až následující den, kdy jsou už pořádně odležené.

Nenechte si ujít další zajímavé články