Možná vás překvapí, že recept na ně není vůbec složitý a zdlouhavý. A věřte, že ty vlastnoručně upečené vám budou chutnat daleko víc než z kdejaké cukrárny.
Ingredience
Na těsto
350 g hladké mouky
250 g másla + na pomazání trubiček
1 žloutek
1 lžíce octa
100 ml smetany ke šlehání
1 vejce
Na náplň
5 bílků
špetka soli
320 g cukru krupice
cukr moučka na ozdobu
Postup
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty zpracujte na drobenku. Pak přidejte žloutek, ocet a smetanu ke šlehání. Vypracujte vláčné těsto.
To zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu nebo klidně třeba přes noc odpočívat v chladu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Odleželé těsto vyválejte na válu podsypaném moukou na podlouhlý obdélník, šířka by měla být taková, jako když pracujete s listovým těstem o tloušťce 2 mm.
Poté rozkrájejte těsto na dlouhé proužky. Šířka podle toho, na jaké trubičky je budete navíjet. Na klasické asi 2 cm, na maličké stačí 1 cm.
Natočte je na kovové trubičky, které jste si předtím potřeli rozpuštěným máslem. Natočené proužky potřete rozšlehaným vajíčkem, vyskládejte je i s trubičkami na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova. Trvá to asi ¼ hodiny.
Z upečených a ještě vlažných kremrolí opatrně vyndejte trubičky.
Mezitím si připravte krém. V míse šlehejte bílky se špetkou soli a postupně přidávejte krupicový cukr. Když jsou bílky skoro ušlehané, přendejte mísu se sněhem nad vodní lázeň. Pokračujte ve šlehání, až je sníh krásně lesklý a tuhý.
Vychladlý krém přendejte do cukrářského sáčku a kremrole z obou stran naplňte.
Hotové kremrolky pocukrujte moučkovým cukrem. Nejlepší jsou v den upečení.