Karbanátek je podle nás skvělý pokrm. Zkuste jej takto.
Suroviny na 4 porce
600 g mletého vepřového (nejlépe krkovice)
100 g slaniny, 2 vejce
1 středně velká cibule
4 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička kurkumy či kari , 1 lžička sušeného rozmarýnu
1 lžička tymiánu sůl
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce řepkového oleje
dle chuti grilovací koření
Postup
Česnek prolisujeme, cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme. Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, drcený česnek a škvařenou slaninu s cibulkou, citronovou šťávu, koření a sůl a vše dobře propracujeme.
Vytvarujeme karbanátky nebo šišky, poprášíme je moukou a z obou stran je ogrilujeme. Během pečení karbanátky potíráme směsí koření (podle chuti i bylinek) a oleje. Můžeme přidat i strouhaný sýr.
Propečeme – hotové jsou, když na ně zatlačíme obracečkou a vytéká šťáva. Podáváme s čerstvým chlebem a hlávkovým salátem. Pro zajímavější chuť lze také karbanátky obalit v mletých pistáciích.