Když je sezona, neuškodí připravit zásoby také na zimu. Můžete přidat i jinou zeleninu.
Potřebujete
3 kg rajčat
1 kg okurek
3 červené papriky
3 zelené papriky
4 cibule
1 palici česneku
hrst špenátových listů
120 g oleje
kopr
petrželku
sůl
mletý pepř
bobkový list
celý pepř
ocet
cukr krupici
Postup
Zeleninu omyjte, rajčata, okurky a papriky nakrájejte na proužky, cibuli na kolečka, česnek nadrobno a zelené bylinky natrhejte. Vše smíchejte v míse, podle chuti osolte, opepřete, zalijte olejem a nechte 20 minut odstát.
Směs ještě jednou promíchejte. Do čistých a suchých sklenic dejte na dno bobkový list a pár kuliček pepře a naplňte je salátem. Navrch dejte do každé sklenice lžičku cukru a octa.
Zavíčkujte a nechte chvíli odstát. Pak ještě dolijte vodou, dobře uzavřete a sterilujte 40 minut v páře. Sklenice pak otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v chladu a temnu.