TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Francouzské profiterolky, u nás známé jako větrníčky, se rozplývají v ústech. Odpalované těsto není žádná věda. Naučíme vás, jak na to.

Ingredience

Odpalované těsto

120 ml vody
135 g mléka
100 g másla
13 g cukru krupice
205 g hladké mouky
5 vajec (cca 275 g)
3 g soli

Žloutkový krém patissiere

500 ml mléka
80 g žloutků
125 g cukru krupice
50 g vanilkového pudinku
50 g másla
1 ks vanilkového lusku

Žloutkovo-máslový krém

500 g krému patissiere
125 g másla
30 ml rumu

Postup

Do hrnce dejte vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přiveďte k varu a zavařte mouku. Za stálého míchání odpařte asi 1–2 minuty. Až těsto zchladne, po částech vmíchejte vejce.

Práci vám usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou. Každou várku vždy dobře zašlehejte, než přidáte další. Výsledkem bude hladké a lesklé těsto.

Troubu předehřejte na 240 °C. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkejte na plech s pečicím papírem malé bochánky. Navlhčeným prstem zamáčkněte špičku pusinek. Plech vložte do vyhřáté trouby a stáhněte ji na 220 °C. V průběhu pečení troubu neotvírejte, aby těsto nesplasklo.

Po nabytí objemu stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte. Po vyjmutí z trouby ihned každý větrníček lehce špejlí propíchněte, aby mohla odejít pára, a nechte na mřížce vychladnout.

Na krém si do hrnce nalijte 100 ml mléka, ve kterém rozmíchejte pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přiveďte k varu. Nalijte rozmíchanou směs a řádně provařte 2–3 minuty. Nechte vychladit přikryté fólií.

Vychlazený krém patissiere vyšlehejte dohladka s rumem a zašlehejte změklé máslo. Vychladlé profiterolky rozkrojte vroubkovaným nožem na polovinu. Správně upečené těsto není uvnitř po rozkrojení mazlavé. Krémem naplňte sáček s hvězdicovou špičkou a plňte bochánky, plnit můžete klidně pomocí lžíce.

Zdobení

Na vodní lázni za občasného míchání rozehřejte čokoládu se smetanou. Jakmile je omáčka dokonale hladká, nechte ji mírně vychladnout, pak profi terolky čokoládovou omáčkou lehce přelijte. Nyní už nezbývá nic jiného než uvařit kávu a s chutí se do nich pustit. Dobrou chuť!

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vajíčkové nadělení: Olivier salát
nejsemsama.cz

Vajíčkové nadělení: Olivier...

Vejce natvrdo se skvěle hodí do různých salátů. Připravte...
Gajerová v problémech? Dluhy se znovu hlásí o slovo!
nasehvezdy.cz

Gajerová v problémech? Dluhy...

Herečka Veronika Gajerová (62),...
Starobylé město ukryté v prachu času
epochaplus.cz

Starobylé město ukryté v...

V prachu syrské pouště, pod...
Taky se vám do ničeho nechce?
panidomu.cz

Taky se vám do ničeho nechce?

Asi tušíte, o čem bude řeč: O...
Německá pohádková stezka bratří Grimmů slaví 50. výročí
epochanacestach.cz

Německá pohádková stezka bratří...

Praha, dne 15. dubna 2025 – Německá pohádková stezka...
Tiffany & Co. získala klenot mezi artefakty
epochalnisvet.cz

Tiffany & Co. získala...

Hodnota historických kousků s fascinujícím příběhem...
Jsme ve vesmíru jediní? Ostatní život prý možná vyhynul!
enigmaplus.cz

Jsme ve vesmíru jediní? Ostatní...

Je Země jedinou obydlenou...
Překonali jsme dávnou sousedskou nenávist
skutecnepribehy.cz

Překonali jsme dávnou...

Díky dávné rodinné tragédii byly u nás...
Skleněný penthouse s hvězdným rodokmenem
rezidenceonline.cz

Skleněný penthouse s...

Apartmán v 36. poschodí luxusního...
Změna klimatu ohrožuje americké korovce jedovaté: Dokáží se přizpůsobit?
21stoleti.cz

Změna klimatu ohrožuje americké...

Korovec je jedním z mála druhů...
Umírali při tlachtli vítězové, nebo poražení?
historyplus.cz

Umírali při tlachtli...

Dvě družstva se na hřišti perou o jeden míč....
Earth-First filozofie resortu Bawah Reserve harmonicky spojuje autenticitu, bezkonkurenční servis a hluboký respekt k přírodním krásám.
iluxus.cz

Earth-First filozofie resortu Bawah...

Bawah Reserve připomíná u...