TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Každý milovník sladkého by tento vyhlášený dort měl alespoň jednou v životě ochutnat. My vám ukážeme, jak na to!

Ingredience

(průměr dortu 24 cm)
180 g másla (pokojové teploty)
150 g cukru moučka
6 vajec
180 g rozpuštěné čokolády
180 g pšeničné hladké mouky
150 g cukru krystal
pár kapek bourbonu
1 špetka soli
0,5 lžičky prášku do pečiva
300 g meruňkové marmelády
čokoládová poleva
125 g vody
250 g krystalového cukru
250 g 55% hořké čokolády

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Rozpustťe čokoládu ve vodní lázni.

U vajec oddělte žloutky a bílky. Vaječné bílky šlehejte s postupným přidáváním krystalového cukru do pevného sněhu.

Smíchejte mouku s kypřicím práškem. Našlehejte máslo s moučkovým cukrem do pěny, přidejte žloutky, sůl, vanilkový bourbon a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Pěna musí být hladká, našlehaná a smetanově jemná.

Do žloutkovo-máslové pěny opatrně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a našlehané bílky. Dávejte pozor, aby sníh nespadl! Celé důkladně, ale jemně promíchejte.

Hmotu nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Prvních 20 minut pečte na 180 °C, poté teplotu stáhněte na 160 °C a dopékejte dalších zhruba 30–40 minut. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Nechte ho pak vychladnout, nejlépe odstát do druhého dne.

Pokud má korpus nějaké nerovnosti vzniklé při pečení, odkrojte je, poté převratťe spodkem vzhůru (dno je vždy zcela rovné), prokrojte napůl a potřete meruňkovou marmeládou. Poloviny spojte a dort potřete i svrchu a po stranách.

Nechte zaschnout a v lednici vychladit, teprve pak polijte čokoládovou polevou. Vodu svařte s cukrem po dobu 5 minut, odstavte a nechte trochu zchladnout. Poté vmíchejte změklou čokoládu. Vytvoří se vám hustá a hladká, avšak ještě tekutá hmota, kterou potřete celý dort. Polevu nechte ztuhnout.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....