TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Každý milovník sladkého by tento vyhlášený dort měl alespoň jednou v životě ochutnat. My vám ukážeme, jak na to!

Ingredience

(průměr dortu 24 cm)
180 g másla (pokojové teploty)
150 g cukru moučka
6 vajec
180 g rozpuštěné čokolády
180 g pšeničné hladké mouky
150 g cukru krystal
pár kapek bourbonu
1 špetka soli
0,5 lžičky prášku do pečiva
300 g meruňkové marmelády
čokoládová poleva
125 g vody
250 g krystalového cukru
250 g 55% hořké čokolády

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Rozpustťe čokoládu ve vodní lázni.

U vajec oddělte žloutky a bílky. Vaječné bílky šlehejte s postupným přidáváním krystalového cukru do pevného sněhu.

Smíchejte mouku s kypřicím práškem. Našlehejte máslo s moučkovým cukrem do pěny, přidejte žloutky, sůl, vanilkový bourbon a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Pěna musí být hladká, našlehaná a smetanově jemná.

Do žloutkovo-máslové pěny opatrně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a našlehané bílky. Dávejte pozor, aby sníh nespadl! Celé důkladně, ale jemně promíchejte.

Hmotu nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Prvních 20 minut pečte na 180 °C, poté teplotu stáhněte na 160 °C a dopékejte dalších zhruba 30–40 minut. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Nechte ho pak vychladnout, nejlépe odstát do druhého dne.

Pokud má korpus nějaké nerovnosti vzniklé při pečení, odkrojte je, poté převratťe spodkem vzhůru (dno je vždy zcela rovné), prokrojte napůl a potřete meruňkovou marmeládou. Poloviny spojte a dort potřete i svrchu a po stranách.

Nechte zaschnout a v lednici vychladit, teprve pak polijte čokoládovou polevou. Vodu svařte s cukrem po dobu 5 minut, odstavte a nechte trochu zchladnout. Poté vmíchejte změklou čokoládu. Vytvoří se vám hustá a hladká, avšak ještě tekutá hmota, kterou potřete celý dort. Polevu nechte ztuhnout.

Nenechte si ujít další zajímavé články