TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Každý milovník sladkého by tento vyhlášený dort měl alespoň jednou v životě ochutnat. My vám ukážeme, jak na to!

Ingredience

(průměr dortu 24 cm)
180 g másla (pokojové teploty)
150 g cukru moučka
6 vajec
180 g rozpuštěné čokolády
180 g pšeničné hladké mouky
150 g cukru krystal
pár kapek bourbonu
1 špetka soli
0,5 lžičky prášku do pečiva
300 g meruňkové marmelády
čokoládová poleva
125 g vody
250 g krystalového cukru
250 g 55% hořké čokolády

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Rozpustťe čokoládu ve vodní lázni.

U vajec oddělte žloutky a bílky. Vaječné bílky šlehejte s postupným přidáváním krystalového cukru do pevného sněhu.

Smíchejte mouku s kypřicím práškem. Našlehejte máslo s moučkovým cukrem do pěny, přidejte žloutky, sůl, vanilkový bourbon a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Pěna musí být hladká, našlehaná a smetanově jemná.

Do žloutkovo-máslové pěny opatrně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a našlehané bílky. Dávejte pozor, aby sníh nespadl! Celé důkladně, ale jemně promíchejte.

Hmotu nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Prvních 20 minut pečte na 180 °C, poté teplotu stáhněte na 160 °C a dopékejte dalších zhruba 30–40 minut. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Nechte ho pak vychladnout, nejlépe odstát do druhého dne.

Pokud má korpus nějaké nerovnosti vzniklé při pečení, odkrojte je, poté převratťe spodkem vzhůru (dno je vždy zcela rovné), prokrojte napůl a potřete meruňkovou marmeládou. Poloviny spojte a dort potřete i svrchu a po stranách.

Nechte zaschnout a v lednici vychladit, teprve pak polijte čokoládovou polevou. Vodu svařte s cukrem po dobu 5 minut, odstavte a nechte trochu zchladnout. Poté vmíchejte změklou čokoládu. Vytvoří se vám hustá a hladká, avšak ještě tekutá hmota, kterou potřete celý dort. Polevu nechte ztuhnout.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tajné schůzky Randové se ženatým Svobodou?
nasehvezdy.cz

Tajné schůzky Randové se...

Neříká se nadarmo, že v práci...
Rohlik.cz představuje „Xtra“: nový standard v online nakupování potravin. To nejlepší posunuté ještě o level dál.
iluxus.cz

Rohlik.cz představuje „Xtra“:...

Rohlik Group dnes oficiálně...
Starobylé pražské čtvrti, rejdiště přízraků
enigmaplus.cz

Starobylé pražské čtvrti,...

Pražská Malá Strana se strašidly a duchy...
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
epochanacestach.cz

Zámek Litomyšl: Skvost...

Zámek Litomyšl je dokonce zapsán do Seznamu světového...
Ledová královna konečně roztála
skutecnepribehy.cz

Ledová královna konečně...

Po manželově smrti pro mě nastalo...
Bojíte se antidepresiv?
panidomu.cz

Bojíte se antidepresiv?

Jen málokteré léky mají tak rozporuplnou pověst...
Cikádová apokalypsa 2025: Do USA míří miliardy hmyzích hlasů
21stoleti.cz

Cikádová apokalypsa 2025: Do USA...

Země se rozechvěje. Ne z...
Seymour Hersh: Hlídací pes demokracie
epochalnisvet.cz

Seymour Hersh: Hlídací pes...

Rok 1968. Válka ve Vietnamu eskaluje a Američané...
Čínská Nebeská brána: Nejdelší lanovka světa vedoucí k branám nebes
epochaplus.cz

Čínská Nebeská brána: Nejdelší...

Představte si jízdu dlouhou téměř 7,5 kilometru, během...
Minimalistická vila v zalesněné krajině
rezidenceonline.cz

Minimalistická vila v...

Zelené údolí, na jehož svahu by člověk spíše očekával...
Byl předlohou Bruncvíka rival císaře Barbarossy?
historyplus.cz

Byl předlohou Bruncvíka rival...

Kdysi dávno vládl českým zemím bájný...
Vajíčkové nadělení: Sekaná s „nekonečným“ vejcem
nejsemsama.cz

Vajíčkové nadělení: Sekaná s...

Sekaná plněná vejci natvrdo je skvělou večeří. Podávejte...