Opravdová specialita, která se hodí jako příloha k pečenému masu. Na její přípravě téměř nic není, a pokud budete dodržovat správný postup, kysané zelí vám v soudku může vydržet až dva roky. Ovšem pokud ho dříve nesníte.
Ingredience
1 kg špičatého červeného zelí
15 g soli
1 velká cibule
kmín
křen
bobkový list
Suroviny
Omyté zelí nakrouhejte, přidejte nakrájenou cibuli, poté vše prosypejte solí a trochou kmínu. Důkladně promíchejte a pomačkejte, až zelí pustí dostatek šťávy.
Křen nastrouhejte najemno a zamíchejte jej do zelí před plněním do soudku. Postup je následovný: první přijde vrstva zelí, poté nakrájená malá jablka společně s bobkovým listem. Zbytek soudku vyplňte opět zelím. Zelí bouřlivě kvasí týden v teple, ve studeném sklepě se kvašení zpomalí.