Perník jako od babičky, na všem stole.
Suroviny na 1 várku
180 g poh. mouky
1 lž. rumu
150 g poh. krupice
3 jablka
100 g tuku
1 lžič. psyllia
20 g bezlep. nápoje
100 ml vody
5 lž. medu
½ lžič. sody
3 lž. fruktózy nebo 2 lž. cukru
80 g vlašáků
2 lž. kakaa
1 lžič. skořice
1 lžič. mlet. badyánu
¼ lžič. mlet. zázvoru
¼ lžič. mlet. hřebíčku
Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabude. Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a vše dobře promícháme.
Vedle v hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku. Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření.
Zamícháme, přidáme namočené psyllium a opět dobře promícháme. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad. Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme30–40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou. Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.