Pórek se k přípravě polévky přímo nabízí. A podle nás je nejlepší v této krémové.
Suroviny na 4 porce
1,5 l vývaru nebo vody s kořením dle chuti
1 velký pór
sůl
2 větší brambory
2 stroužky česneku
olej nebo máslo
bobkový list
rostlinná smetana na dochucení (nemusí být)
Postup
Na lžíci oleje či kousku rozpuštěného másla orestujeme 30 vteřin nadrcené či prolisované stroužky česneku. Pórek nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme, 400 g z nich nakrájíme na drobné kostičky, 200 g nastrouháme najemno.
Pórek osmahneme na oleji s česnekem doměkka, přidáme bobkový list, brambory na kostičky, zalijeme vývarem (či vroucí vodou s kostkou bujonu) a osolíme. Vaříme 20 min, přidáme nastrouhané brambory a vaříme ještě 5 min, dokud nezměknou. Vše rozmixujeme.