Tuzemská „sestra“ italské panna cotty byla, a věříme, že i dnes bude, oblíbeným domácím dezertem. Lahodný a elegantní meruňkový dezert, který hravě zvládne i začátečník.
Ingredience
4 lžíce meruňkové marmelády
šťáva z citronu
2 lžíce moučkového cukru
35 g želatiny
250 ml smetany ke šlehání
olej na vymazání formy
Ovocný přeliv
4 lžíce meruňkového džemu
citronová šťáva
Postup
Marmeládu, citronovou šťávu a cukr (toho přidejte podle své chuti) třete tak dlouho, až směs zhoustne. Přidejte k ní v teplé vodě rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu.
Směs vlijte do bábovkové formy (nebo do čtyř menších báboviček) vymazané mandlovým olejem a nechte dobře vychladit. Podávejte s meruňkovým přelivem.
Ovocný přeliv
Džem či marmeládu zahřejte s trochou vody a citronovou šťávou a povařte asi 5 minut. Pak protřete přes síto. Můžete použít i čerstvé ovoce.