Skvělý oběd na neděli – udělejte větší množství a zbude i na další den do práce.
Suroviny na 4–6 porcí
120 g krůtí šunky
1 střední cibule
4–6 strouž. česneku
2 lžič. lístků tymiánu
2 lž. olivov. oleje
45 g bezlepk. oves. vloček
125 ml plnotučného mléka
3 lž. worcesterské omáčky
8 lžic kečupu
1 vejce
2,5 lžičky soli
1 kg mletého krůtího masa
čerstvě mletý černý pepř
Postup
Šunku nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nahrubo. Vsypeme vše do mixéru typu kutr nebo na smoothie, přidáme lístky tymiánu a rozmixujeme najemno, ale ne do konzistence pasty.
V pánvi zahřejeme na mírném stupni olej a směs opékáme 6–8 minut, až začne hnědnout a vonět. Necháme zchladnout.
Mezitím promícháme ve velké míse vločky, mléko, worcesterskou omáčku, 2 lžíce kečupu, vejce a sůl a opepříme podle chuti. Přidáme vychladlou směs a mleté krůtí maso a dobře promícháme.
Směs se může zdát dost vlhká, ale v troubě zpevní. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z masové směsi vytvarujeme váleček, dáme do pekáče, potřeme zbylým kečupem a pečeme 45 minut dotmava. Do spodní části trouby vložíme pekáček s vodou, aby se sekaná pekla v páře.