Náš další výlet do světa slovenské kuchyně je tady.
Suroviny
450 g polohrubé mouky
60 g práškového cukru
2 žloutky
1 vejce
400 g hladké mouky
sůl
25 g droždí
200 ml mléka
Ořechová náplň
150 g mletých ořechů
50 g piškotových drobků
40 g medu
60 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 ml smetany nebo mléka
Postup
Máslo s cukrem mícháme do zpěnění. Přidáme žloutky, celé vejce a vše ještě chvíli mícháme. Přidáme polohrubou mouku, sůl a v mléce vzešlé droždí. Dobře vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň.
Mleté ořechy smícháme s piškotovými drobky, přidáme rozpuštěný med, práškový cukr, vanilkový cukr, smetanu nebo mléko a dobře zamícháme. Vykynuté těsto rozválíme na moukou vysypaném vále. Rozkrájíme na čtverce a naplníme ořechovou náplní.
Naplněné čtverečky zkroutíme do tvarů rohlíků a ještě necháme kynout. Po vykynutí rohlíčky ukládáme na vymaštěný pečicí plech. Potřeme žloutkem a pečeme v dobře vyhřáté troubě 15–20 minut.