Staročeská pochoutka, která se neprodává pouze na pouťových slavnostech, ale také na vánočních trzích. Vůně skořice je to pravé, co k vánocům neodmyslitelně patří.
Ingredience
80 g tuku
500 g polohrubé mouky
2 vejce
40 g droždí
250 ml mléka
3 lžíce moučkového cukru
Na obalení
5 lžic skořicového cukru
Na potření
vejce nebo olej
Postup
Droždí promíchejte se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Nechte vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujte měkké těsto, které nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.
Z těsta vyválejte tenkou placku, nařežte na pásky a obtáčejte jimi kremrolové trubičky či zavařovací sklenice. Trdelník pomažte vejcem či olejem a obalte ve skořicovém cukru.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 8 minut.