TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Pečete každý rok na Vánoce štolu? Vyzkoušejte tu naši a už nikdy nebudete chtít jíst jinou.

Ingredience

1,5 kg hladké mouky
80 g droždí
400 ml mléka
600 g rozpuštěného másla na potření
nastrouhaná citronová kůra
3 špetky soli
600 g rozinek
rum
100 g sladkých mandlí
10 g hořkých mandlí
150 g kandované citronové kůry
100 g kandované pomerančové kůry
10 g kořenicí směsi na štolu
moučkový cukr

Postup

Ze všeho nejdřív si připravte všechny ingredience. Vezměte si zástěru a hurá na pečení.

Jako první si naložte rozinky, mandle (již předem nasekané, uvařené a vysušené) a všechny ovocné kůry do rumu. Rumu přidejte tolik, jak vám chutná. Jen dávejte pozor, aby ho tam nebylo moc, jinak by štola byla moc hořká. Ideálně 2 až 3 lžíce.

Vše pořádně promíchejte, aby se rum nacucal. Nechte uležet a vrhněte se na další důležitý krok.

Připravte si mísu nebo nádobu na těsto. Nejprve si ohřejte mléko, to potom teplé nalijte do připravené mísy. V mírně ohřátém mléce nechte vzejít rozdrobené droždí. Tento proces potrvá zhruba 15 minut.

Pak přidejte zbývající přísady, kromě směsi rozinek a mandlí, a řádně je všechny promíchejte, aby vzniklo těsto, které se nebude lepit. Mísu přikryjte a těsto nechte asi 1 hodinu kynout. Kynuté těsto můžete nechat ještě chvilku uležet.

Pamatujte, že těsto musí být hladké a nesmí se lepit. Proto ho ještě po vykynutí prohněťte a posypejte ho trochou mouky.

Do těsta zapracujte rozinky, mandle a koření. Z těsta vytvarujte velkou kouli. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

Z těsta vytvarujte vysokou obdélníkovou placku. Válečkem na nudle vytlačte asi v polovině po délce důlek a jednu delší stranu těsta do něj přehrňte.

V předehřáté troubě pečte zhruba 1 hodinu.

 

Tags : štolaVánoce

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....