Ve Francii se na vánočním stole objevují nejen sladké makronky, nemůže chybět ani tradiční vánoční poleno.
Potřebujete
100 g polohrubé mouky
100 g cukru
1 vanilkový cukr
5 ml rumu
5 vajec
Krém
250 g másla
100 g hořké čokolády
100 g cukru
0,5 šálku vody
3 žloutky
Postup
Utřete 4 žloutky s oběma cukry, přidáme 1 celé vejce a promíchejte. Z 4 bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte ho spolu s moukou do směsi. Obdélníkovou formu na pečení vyložte pečicím papírem jemně potřeným máslem a nalijte na něj těsto.
Pečte v troubě při 200 °C asi 10 minut, pak korpus s papírem opatrně vyjměte z formy a položte na chladnou desku.
Připravte krém: rozmíchejte cukr v šálku horké vody, zvolna ji vlijte na 3 žloutky a metličkou míchejte, dokud nevychladne. Přidejte máslo a vyšlehejte krém, do něj vlijte rozehřátou čokoládu a opět promíchejte.
Korpus položte na utěrku, potřete polovinou krému, zatočte ho do rolády a zbylým krémem ji pomažte. Pomocí vidličky vytvořte vzorek „kůry“ a dejte asi na 4 hodiny vychladit a ztuhnout. Povrch pak můžete i nazdobit.