V Dánsku si rádi smlsnou na kulatém sladkém pečivu Aebleskiver. Smaží se na speciálním lívanečníku s hlubšími otvory ve tvaru polokoule.
Potřebujete
2 bílky
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžíci cukru
1/2 lžičky soli
4 lžíce rozpuštěného másla
2 hrnky kyšky
1 hrnek oleje
Postup
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodou, kyškou, cukrem a solí, vše vyšlehejte dohladka a pak opatrně do směsi vmíchejte sníh.
Do každé prohlubně lívanečníku nalijte asi 1 lžíci oleje a dobře jej rozpalte. Pak do každé prohlubně vložte asi 2 lžíce těstíčka. Jakmile těsto začne na okrajích bublat, tak lívanečky ihned obraťte a osmažte i z druhé strany.
Pokud nemáte speciální pánev, smažte je jako naše koblihy ve vysoké vrstvě oleje, jen tvar nebude tak pravidelný. Hotové koblížky podávejte horké s marmeládou, sirupem, nebo jen pocukrované.