Pokud dáváte k večeři přednost polévkám, přijdou vhod ty husté, které můžete doplnit pečivem.
Potřebujete
2 lžíce přepuštěného másla ghí
1 cibuli
500 g žampionů
700 ml zeleninového vývaru
2 lžičky sušené šalvěje
250 ml smetany
sůl, pepř
trochu zelené petrželky
Postup
Cibuli nakrájejte najemno, žampiony očistěte a nakrájejte je na tenké plátky. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a asi 5 minut na něm zpěňte nakrájenou cibulku.
Pak přidejte většinu nakrájených žampionů, přisypejte šalvěj a za občasného míchání restujte na středním plameni 10 minut. Poté zalijte vývarem a nechte 15 minut vařit pod pokličkou.
Nakonec přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Polévku můžete dozdobit několika plátky žampionů, snítkou petrželky a podávejte třeba s opečeným chlebem.