Luštěninové saláty jsou koktejlem zdraví a chutnají i za studena. Poslouží jako příloha i lehká večeře.
Potřebujete
300 g čočky
1 malou sklenici sterilované červené řepy
1 malou plechovku sterilované kukuřice
1 zelenou papriku
1 cibuli
1 rajče
2 lžíce balzamikového octa
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci majoránky
pepř, sůl
pažitku nebo bylinky
Postup
Čočku si přeberte, propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň 2 hodiny nebo přes noc bobtnat. Poté slijte a v čerstvé vodě s majoránkou ji uvařte doměkka. Uvařenou čočku sceďte, propláchněte a nechte okapat.
Červenou řepu a kukuřici slijte, řepu, cibuli, rajče a papriku nakrájejte na drobné kostičky a dejte do mísy. Přidejte čočku a vše promíchejte.
Dochuťte balzamikovým octem, olivovým olejem, solí a pepřem a znovu promíchejte. Nakonec salát ozdobte nasekanou pažitkou, jarní cibulkou nebo bylinkami. Podávejte vychlazený.