Další z našich receptů na španělskou paella.
Suroviny
250 g suchých bílých fazolí
4 lžíce olivového oleje
1 kuře
1 králík
500 g čerstvých fazolek (bez lusků)
500 g zelených fazolek s lusky
250 g oloupaných nakrájených rajčat
2 stroužky česneku
½ lžičky šafránu
750 g kulatozrnné rýže
sůl a čerstvě namletý pepř
citron k podávání
Postup
Bílé fazole nechte přes noc namočené a pak je sceďte. Kuře a králíka opláchněte a nakrájejte na kousky. Osolte je a opepřete.
Ve velké vyšší pánvi, ideálně přímo určené na paellu, rozehřejte olivový olej. Ze všech stran a na středním stupni na něm opečte kousky masa dozlatova. Pak je vyndejte z pánve a dejte stranou.
Do pánve následně vsypte čerstvé a zelené fazolky, rajčata a česnek a všechno osmažte. Přidejte scezené fazole, všechno zalijte 2,5 litru vody a vařte přibližně 10 minut.
Přidejte šafrán a rýži, dobře promíchejte, nechte 10 minut vařit, vraťte opečené maso a šneky a vařte, až se tekutina odpaří. Pak ještě chvíli, až se rýže u okrajů a dna začne malinko připékat. Hned podávejte společně s klínky citronu.
Paella je symbolem španělské kuchyně. Původně byla společným jídlem zemědělských dělníků na vinicích a polích, proto je v ní několik druhů fazolí, králík a kuře. Tradičně se vaří ve velké železné pánvi, vždy pro víc lidí, a pokud možno na otevřeném ohni či dřevěném uhlí.