TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Připravte si s námi nejznámější italský dezert, jejž si díky jeho jedinečné chuti zamiloval celý svět. Je opravdu lahodně božský!

Suroviny

200 ml silného espressa
50 g Amaretta (nebo třeba rumu)
2 žloutky
50 g cukru krupice
500 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
1 až dva balíčky cukrářských piškotů
kakao

Postup

Připravíme si espresso nebo silnou kávu podle svých možností. Pro tento dezert ovšem postačí i rozpustná káva.

Smícháme ji s Amarettem a nalijeme do větší misky nebo hrnečku.

Žloutky s cukrem smícháme v ohnivzdorné misce a šleháme ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máme hotovo.

Sundáme misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchladíme ji, ať se žloutky nepřehřívají.

Rozmícháme mascarpone a pomalu do něj přidáváme žloutkový krém. Pečlivě vyšleháme, aby se obě hmoty krásně spojily a vytvořily tak jednotnou strukturu.

Ušleháme šlehačku a přimícháme ji k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažíme se zachovat vzduchové bublinky. Jde nám přece o lehký, nadýchaný krém.

Nachystáme si hranatou misku nebo pekáček a můžeme se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčíme do kávy s Amarettem.

Namočené piškoty skládáme vedle sebe do pekáče. Když spotřebujeme polovinu piškotů, přelijeme je polovinou krému. Vyskládáme na něj druhou vrstvu namočených piškotů a přelijeme je zbylým krémem.

Přes sítko poprášíme tiramisu kakaem a necháme v lednici alespoň tři hodiny chladit. Je to potřeba, aby krém dobře ztuhl a držel tvar. Můžeme podávat jen tak nebo se snítkou máty.

Jak na to, aby se dezert povedl

Jak namáčet piškoty?

Je lepší, když piškoty nejprve narovnáme do mísy a kávou je vydatně potřeme, než abychom je v kávě namáčeli. Hůř se s nimi manipuluje a mohli byste skončit s tak výrazně kávovým dezertem, až by vám to nemuselo být chuťově příjemné.

Piškoty musí uvnitř zůstat aspoň částečně suché, aby do sebe ještě mohly natáhnout vlhkost
z připraveného krému.

Čím lze nahradit Amaretto?

Můžete ho nahradit mandlovou esencí, pokud Amaretto nemáte nebo nechcete používat alkohol. Koneckonců, můžete nahradit Amaretto i českým Tuzemákem nebo irským Baileys. Pokud podáváme tiramisu dětem, likér vynecháme. Anebo zvolíme variaci a připravíme dezert à la tiramisu a místo kávy připravíme verzi s ovocem.

Jak je to s vajíčky?

Tiramisu se dá připravit i ze syrových vajec. Pokud se nebojíme salmonelózy, nemusíme žloutky s cukrem pasterizovat ve vodní lázni a místo šlehačky můžeme použít sníh z bílků.

Nechte si ho „na potom“

Tiramisu se dobře mrazí. Můžeme si ho připravit předem a v „den D“ už jen vytáhnout z mrazáku a nechat povolit v lednici. Tiramisu je také možné připravit do sklenic jako jednotlivé porce.

Čím dezert posypat?

Na posyp je třeba použít holandský kakaový prášek, ne čoko nápoj v prášku typu Granko. Sice obsahují nějaké kakao (cca 20 %), ale mimo něj spoustu dalších zbytečných věcí (cukr, koření, éčka…).

 

Tags : tiramisu

Nenechte si ujít další zajímavé články