TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Nejklasičtější francouzský dezert si zamilujete. Nemáte-li speciální pistoli, můžete cukr na vrchu zkaramelizovat pomocí horního grilu trouby, byť výsledek nebude tak zdařilí. Doporučujeme tedy zainvestovat a požadované vybavení si dokoupit.

Suroviny na 4 porce

420 ml smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
5 žloutků z velkých vajec
50 g moučkového cukru

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na stupeň 4. Čtyři formičky o objemu 180 ml vložte do hlubokého pekáče, aby šly zakrýt plechem. Žloutky a cukr vložte do mísy a ručním mixérem je minutu šlehejte, až zesvětlají a nabudou. Do hrnce nalijte mléko se šlehačkou, přidejte vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk. Hrnec s krémem postavte na střední plamen, a jakmile uvidíte první bublinky na okrajích, sejměte z plotny.

Za stálého míchání metlou nalijte horký krém na ušlehané žloutky. Nad velkou sítko a horkou směs jím prolijte. Vanilková semínka protlačte. Lžící sesbírejte z povrchu směsi všechnu světlou pěnu a vyhoďte ji. Směs promíchejte. Do pekáče napusťte horkou vodu, měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček. Ty pak až po okraj naplňte horkým krémem. Vložte pekáč do trouby a překryjte ho pečicím plechem, aby zčásti zakrýval formičky. Pečte 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne.

Formičky vyjměte z pekáče a na několik minut je odstavte, aby ochladly. Pak je uložte do chladničky. Před podáváním otřete okraje formiček, na každou nasypte půl lžičky cukru, rozetřete ho po krému, aby vznikla jednolitá vrstva. Navlhčete ji trochou vody, aby se cukr začal rozpouštět. Poté ho zkaramelizujte speciální pistolí. A můžete podávat!.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jeden banán denně stačí, aby se…
epochalnisvet.cz

Jeden banán denně stačí, aby...

Nejzdravější je prý jíst ovoce,...
Proč Václav II. neuspěl s nároky na uherský trůn pro svého syna?
epochaplus.cz

Proč Václav II. neuspěl s...

Poslední mužský potomek rodu Arpádovců, který na...
Stres si rostliny pamatují častěji, než se předpokládalo
epochaplus.cz

Stres si rostliny pamatují...

Různé stresové podmínky v rodičovské generaci...
Napadla ho Nesvačilová, protože ji podvádí?
nasehvezdy.cz

Napadla ho Nesvačilová,...

Asi si myslel, že když...
Na naší terase v noci tančili duchové
skutecnepribehy.cz

Na naší terase v noci...

Bydleli jsme v tom domku jen krátce, když nás...
Na pobřeží Antalye se v červnu otevře butikový villas-only resort BIJAL, nejluxusnější hotel v Turecku
iluxus.cz

Na pobřeží Antalye se v červnu...

Letošní léto přinese na pobřeží Antalye...
7. ročník Poutě Českého Anděla s výstupem na horu Říp
epochanacestach.cz

7. ročník Poutě Českého Anděla...

Spolek Cesta Česka pořádá...
Zkrotí manžel temperament divošky Judit Bárdos?
nasehvezdy.cz

Zkrotí manžel temperament...

Slovenská herečka maďarského...
Legendární Slossovy železárny: Straší v nich duch krutého předáka?
enigmaplus.cz

Legendární Slossovy železárny:...

Když se řekne Birmingham, většinu lidí okamžitě napadne...
Nové záclony interiér rázem promění
panidomu.cz

Nové záclony interiér rázem...

Stačí se jen rozhodnout, k jakému obrazu ho...
Letci v ohrožení: Těla mrtvých netopýrů zaplavila eBay…
21stoleti.cz

Letci v ohrožení: Těla...

V posledních letech byli netopýři...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...