Suroviny
375 ml mléka
375 ml husté smetany ke šlehání
6 žloutků
195 g cukru krupice
500 g mražených borůvek
2 lžíce citronové šťávy
Postup
Kovový rendlík o objemu asi litr a čtvrt pořádně vychladíme, nejlépe, když jej dáme do mrazáku. Pak do rendlíku vlijeme mléko a smetanu, přivedeme k varu, a poté odstavíme a necháme 5 minut chladnout. Žloutky a cukr vyšleháme do světlé a velmi nadýchané pěny.
Pak vmícháme do smetanové směsi v rendlíku. V rendlíku svaříme 500 g mražených borůvek, 55 g krupicového cukru a 2 lžíce citronové šťávy do hustší hmoty a přimícháme k základu zmrzliny.
Přelijeme do čistého hrnce a za občasného míchání zahříváme na co nejnižším plameni asi 20 minut, aby směs zhoustla a udržela se na vařečce.
Hustou směs poté přendáme do mísy, přetáhneme potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup, a necháme chladnout. Uvidíte, že tato zmrzlina je ještě lepší než ta „umělá“ z kdejaké cukrárny.