TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Variace na zapečené brambory – recept pochází z francouzských Alp. No však to vyzkoušejte.

Ingredience

700 g brambor
300 g baby špenátu
1 lžíce olivového oleje
1 cibule nadrobno nakrájená
2 stroužky česneku
200 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
2 lžíce hladké mouky
máslo na vymazání
200 ml smetany ke šlehání
200 ml kuřecího vývaru
350 g zbylého pečeného/grilovaného kuřete
250 g sýra Reblochon bez kůrky
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory nakrájejte na 3mm plátky a v osolené vodě je zlehka povařte 5 min, až zkřehnou. Sceďte je. Špenát propláchněte, zalijte vroucí vodou, aby zavadl, pak propláchněte studenou vodou a vymačkejte.

Olej rozehřejte na středním příkonu v pánvi a smažte na něm asi 8 min cibuli, až změkne. Vmíchejte česnek a smažte ještě 2 min, pak vsypte do misky. V pánvi teď vyškvařte slaninu. Vsypte do misky a vše promíchejte s moukou.

Zapékací formu o objemu 2 litry vymažte máslem. Smetanu promíchejte s vývarem, osolte a opepřete. Do formy střídavě vrstvěte brambory, cibuli, slaninu, špenát, maso a polovinu sýra, vše zalévejte smetanou. Zakončete vrstvou brambor a celý obsah formy osolte.

Vložte do trouby a pečte 30 min, pak posypte zbylým sýrem a vraťte ještě na 10 až 15 min do trouby, až povrch zezlátne a pokrm bude správně žhavý.

Nenechte si ujít další zajímavé články