TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Jeden z nejoblíbenějších dezertů všech dob! Vyrobte si svůj medovník, který bude hvězdou každé oslavy či návštěvy nebo chuťovkou ke kafíčku.

Suroviny

3 vejce
1 Hera
300 g krupicového cukru
3 lžíce tmavého medu
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky

Krém

1 plechovka Salka
300 g másla

Krok za krokem

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a dejte na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky dejte Heru a nechte ji pomalu rozpustit.

Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidávejte med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

Směs míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

Plech nebo kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem a pak do něj nalijte těsto. Gumovou stěrkou jej rozetřete v co nejtenčí vrstvu. Pečte dozlatova (7 až 10 minut) a totéž proveďte i s ostatními.

Okraje upečeného těsta okrájejte, ale ponechejte. Budete je potřebovat na závěrečné zdobení. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte nebo použijte mixér.

Rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažete máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medové korpusy. Na závěr potřete celý dort ze všech stran krémem a poprašte rozdrolenými odkrojky.

 

 

Tags : medovník

Nenechte si ujít další zajímavé články