Svátek svatého Martina se rychle blíží, tak buďte připraveni!
Suroviny na 40 koláčů
500 g hladké mouky,
100 g cukru,
1 kostku droždí,
2 žloutky,
1 vejce na potření,
200 ml vlažného mléka,
200 g husího sádla,
špetku soli
rozpuštěné máslo a rum na potření
Na náplně
povidla
tvaroh
cukr
rum
vejce
citronovou kůru
rozinky
mandle
Postup
Z poloviny mléka, trochy mouku, cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
Mezitím dáme do mísy mouku smíchanou se špetkou soli, zbytek cukru, mléko, žloutky, sádlo a vše důkladně propracujeme s kváskem.
Hladké těsto dáme do mísy na teplé místo a přikryjeme utěrkou. Necháme ho kynout asi 40 minut nebo dokud nezdvojnásobí objem. Pak ho rozdělíme na 40 dílků a z každého pomocí rukou vytvarujeme koláček. Koláčky plníme povidlovou nebo tvarohovou náplní a zdobíme mandlemi a rozinkami.
Povidla promícháme s trochou vody a špetky rumu, tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu, vejce, cukru, citronové kůry a trošky rumu. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem. Poskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Pak je pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.