TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Recept babiček, ale i babiček našich babiček. Tahle česká klasika nikdy nezevšední.

Suroviny

Těsto

300 g hladké mouky
20 g droždí
150 ml mléka
1 lžička krupicového cukru
100 g másla
2 žloutky
1 vejce na potření okrajů těsta
citronová kůra
špetka soli
máslo na vymazání plechu
Náplň:
800 g borůvek
100 g medu

Drobenka

60 g másla
40 g krystalového cukru
20 g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky
80 g jemně mletých mandlí

Postup

Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 -15 minut vyběhnout. Do vyběhnutého kvásku přidáme zbytek mouky, 2 žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku soli, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto.

Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na plech, který jsme si předem vymazali máslem, poklademe na něj vrstvu borůvek smíchané s medem, zasypeme mandlovou drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 170 °C 20–30 minut dozlatova.

Nenechte si ujít další zajímavé články