Pocukrovanými koblížky s domácí zavařeninou potěšíte nejen děti.
Suroviny na 20 kusů
40 g droždí
270 ml mléka
2 lžíce krupicového cukru
500 g hladké mouky
50 g másla
3 žloutky
lžíce rumu
špetka soli
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
Postup
Droždí rozetřete se lžičkou cukru. Přilijte 120 ml vlažného mléka, přidejte lžíci mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Máslo rozetřete se zbytkem cukru a míchejte, až vznikne máslová pěna. Přidejte žloutky, rum a špetku soli.
Mouku smíchejte s kváskem, máslovou pěnou a zbytkem vlažného mléka. Vypracujte vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě 90 minut. Z těsta vyválejte placku tlustou 2 cm. Vykrojte kolečka a nechte 15 minut dokynout.
V hrnci rozehřejte olej a naskládejte do něj koblihy. Přiklopte a smažte asi 2 minuty z každé strany. Přebytečný tuk nechte vsáknout do ubrousku.
Povidla dejte do cukrářského sáčku, koblihu propíchněte a naplňte. Nakonec pocukrujte.