TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Všechny dobře víme, že nejrychlejší způsob, jak nakrmit hladové krky, je krajíček chleba s „něčím“. Zkusme zapomenout na oblíbenou klasiku máslo – šunka a podívejme se, jak a čím vylepšují  mazané chleby u nás i v Evropě. V přímořských státech hospodyňky rády využívají jako základ pomazánek surovinu nejdostupnější – ryby.

Brynzová pomazánka

Ovčí sýr, který je základem této pomazánky, je sám o sobě dostatečně slaný, proto už ji nemusíme dosolovat. Smetana tuto chuťově velmi výraznou směs příjemně zjemní.

Suroviny:

150 g másla

350 g brynzy

1 lžička mleté sladké papriky

špetka mleté pálivé papriky

1 cibule S asi 100 ml smetany

Postup:

Máslo našleháme, přidáme brynzu, papriku a nasekanou cibuli. Přilijeme smetanu. Chléb s pomazánkou můžeme ozdobit nakrájeným koprem nebo pažitkou.

Nasypejte na pomazánku drcené ořechy, které dají  pokrmu tu pravou jedinečnou chuť.

Tip redakce

Brynzová pomazánka se používá i na halušky nebo noky. Můžete ještě přidat smaženou slaninku nebo uzené maso. Je to jednoduchá příprava lehké jarní večeře. Kdo chce, může přidat i dokřupava opečenou cibulku, která dá jídlu šmak.

Pomazánka z matjesů

Tuto pikantní pomazánku můžete velice dobře namazat i na chlebíčky a jednohubky.

V Nizozemsku se jí lidově říká falešný kaviár.

Suroviny

400 g matjesových filátek

4 kousky rybího mlíčí (nejlépe z matjesů)

2 lžíce hořčice

1 cibule

3 lžíce olivového oleje

3 natvrdo uvařená vejce

1 citron

pepř

Postup

Matjesová filé najemno umeleme nebo rozmixujeme, přidáme kousky mlíčí, hořčici, nadrobno nasekanou cibuli, olej, nakrájená nebo nastrouhaná vejce, citronovou šťávu a pepř.
Vše lehce promícháme.

Sardelová pomazánka

U nás nahrazujeme sardelky pastou a jako základ pomazánky používáme většinou máslo. Francouzská originální verze je díky olivovému oleji lehčí a zdravější.

Suroviny

200 g sardelových řezů

100 g černých oliv

1 lžička dijonské hořčice

2 lžíce olivového oleje

mletý bílý pepř

½ lžičky worcesterské omáčky

1 lžíce koňaku

Postup

Sardelové řezy a vypeckované olivy rozmixujeme, přidáme hořčici, olej, pepř, worcesterskou omáčku a koňak. Pomazánku na závěr ještě lehce našleháme.

Máte rádi ostrá jídla? Někteří Francouzi si místo dijonské hořčice dopřávají ostřejší typy (u nás můžeme použít kremžskou).  V kombinaci s pečivem je tak akorát pikantní a hodí se k pivu nebo vínu.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....