Všechny dobře víme, že nejrychlejší způsob, jak nakrmit hladové krky, je krajíček chleba s „něčím“. Zkusme zapomenout na oblíbenou klasiku máslo – šunka a podívejme se, jak a čím vylepšují mazané chleby u nás i v Evropě. V přímořských státech hospodyňky rády využívají jako základ pomazánek surovinu nejdostupnější – ryby.
Ovčí sýr, který je základem této pomazánky, je sám o sobě dostatečně slaný, proto už ji nemusíme dosolovat. Smetana tuto chuťově velmi výraznou směs příjemně zjemní.
Suroviny:
150 g másla
350 g brynzy
1 lžička mleté sladké papriky
špetka mleté pálivé papriky
1 cibule S asi 100 ml smetany
Postup:
Máslo našleháme, přidáme brynzu, papriku a nasekanou cibuli. Přilijeme smetanu. Chléb s pomazánkou můžeme ozdobit nakrájeným koprem nebo pažitkou.
Nasypejte na pomazánku drcené ořechy, které dají pokrmu tu pravou jedinečnou chuť.
Tip redakce
Brynzová pomazánka se používá i na halušky nebo noky. Můžete ještě přidat smaženou slaninku nebo uzené maso. Je to jednoduchá příprava lehké jarní večeře. Kdo chce, může přidat i dokřupava opečenou cibulku, která dá jídlu šmak.
Pomazánka z matjesů
Tuto pikantní pomazánku můžete velice dobře namazat i na chlebíčky a jednohubky.
V Nizozemsku se jí lidově říká falešný kaviár.
Suroviny
400 g matjesových filátek
4 kousky rybího mlíčí (nejlépe z matjesů)
2 lžíce hořčice
1 cibule
3 lžíce olivového oleje
3 natvrdo uvařená vejce
1 citron
pepř
Postup
Matjesová filé najemno umeleme nebo rozmixujeme, přidáme kousky mlíčí, hořčici, nadrobno nasekanou cibuli, olej, nakrájená nebo nastrouhaná vejce, citronovou šťávu a pepř.
Vše lehce promícháme.
Sardelová pomazánka
U nás nahrazujeme sardelky pastou a jako základ pomazánky používáme většinou máslo. Francouzská originální verze je díky olivovému oleji lehčí a zdravější.
Suroviny
200 g sardelových řezů
100 g černých oliv
1 lžička dijonské hořčice
2 lžíce olivového oleje
mletý bílý pepř
½ lžičky worcesterské omáčky
1 lžíce koňaku
Postup
Sardelové řezy a vypeckované olivy rozmixujeme, přidáme hořčici, olej, pepř, worcesterskou omáčku a koňak. Pomazánku na závěr ještě lehce našleháme.
Máte rádi ostrá jídla? Někteří Francouzi si místo dijonské hořčice dopřávají ostřejší typy (u nás můžeme použít kremžskou). V kombinaci s pečivem je tak akorát pikantní a hodí se k pivu nebo vínu.