TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Bramboračku dělá asi každý trochu jinak. Tahle je podle nás absolutně bez kompromisů.

Suroviny

200 g cibule (asi 4 ks)
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele (kořen)
400 g brambor
3 stroužky česneku
1 hrst sušených hub
2 litry vody
100 g másla
1/4 lžičky drceného kmínu
40 g hladké mouky
sůl
pepř
lístky petrželky

Postup

Zeleninu nakrájejte na kostky 1 x 1 cm velké. Česnek nakrájejte na plátky. Mezitím si sušené houby namočte do 500 ml vody a povařte asi 10 minut. Vodu nevylévejte, bude se vám do vývaru hodit.

V kastrolu s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu a vložte do něj kořenovou zeleninu (bez cibule). Míchejte a restujte dozlatova. Teprve poté přidejte cibuli, míchejte a restujte, až chytne zlatavý nádech i cibule.

Ujistěte se, že máte staženou plotýnku asi na třetinu výkonu a připravte si jíšku. K zeleninovému základu přisypte drcený kmín a mouku, poctivě míchejte asi 1–2 minuty, než se zelenina obalí moukou a mouka lehce zezlátne. Osolte, opepřete, zalijte 1,5 l vody. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu.

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky asi 1,5 x 1,5 cm. Nakrájené brambory přisypte do polévky, stáhněte teplotu a vařte asi 10 minut. Poté přidejte nakrájený česnek, houby a asi 100–150 ml vývaru z hub. Vařte dalších 5–10 minut. Nakonec osolte a opepřete podle chuti.

TIP

V případě bramborové polévky je hlavní majoránka, staročeské koření, které používaly už naše prababičky.

 

Tags : bramboračka

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....